Реклама / Ads
9| 5112 |28.02.2019 НОВИНИ

Душана Здравкова: Кой се страхува от Лаура Кьовеши?

.
Душана Здравкова
„Европейските институции дадоха един много ясен знак за институционалната разделеност и демократичността, която е в Европейския съюз. Тя би била един добър пример и за у нас, ако има кой да разчете такъв знак – Съветът гласува по един начин, а Европейският парламент даде гласа си за Лаура Кьовеши.
 

Много се радвам, че Европейският парламент, и двете му комисии, се съобразиха с това, че гражданите на Евросъюза подкрепят Кьовеши“. Това каза за БНР дългогодишният съдия и бивш евродепутат Душана Здравкова по повод процедурата по избор на европейски прокурор.

 

Относно неяснотата в позицията на българските евродепутати, които не гласуваха при избора, тя коментира: „Участието или по-скоро неучастието на българските евродепутати за мен е изключително разочароващо и необяснимо странно. Специално следя работата на комисията за граждански права свободи. Там има трима депутати, неслучайни - Сергей Станишев, Филиз Хюсменова и Асим Адемов, титуляри и един резервен член в лицето на Емил Радев“.

 

От „Правосъдие за всеки“ са изпратили специални писма до българските евродепутати с призив да изразят подкрепата си за Лаура Кьовеши, допълни Здравкова .

 

Въпреки това на гласуването в комисията не е имало български представител, упълномощен да гласува, за когото и да е от кандидатите“. Здравкова нарече това „страхливо поведение“:

 

„Това очертава една обща картина на поведение на български евродепутати. Акцентирам върху това, защото се задават избори за европейски парламент. Много е важно кой ще отиде. Приемам всяка една позиция, становище, несъгласие. Не са длъжи всички да харесват Кьовеши или който и да било, но е редно да бъде обяснено. Уважително е към българския народ, особено към българските граждани, особено що се отнася до членовете на ЕП от страна на България“.

 

„Веднага в главата ми се ражда въпросът: „Кой се страхува от Лаура Кьовеши“. Аз я познавам лично и тя е страхотен професионалист, но нищо лично няма в тази оценка - тя представи една блестяща презентация и докато тя е била ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, има над за 2 милиарда запорирано имущество и възстановени средства, има обвинения към 14 министри, 39 депутати“.

 

„Отношението към Лаура Кьовеши се определя от нейния професионализъм. Това е ключовата дума. И се поставя въпросът: „До колко този професионализъм е заплаха за някого, и за кого“, допълни още Душана Здравкова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10181 |28.02.2019 Хр. Иванов: Г-н премиер, не се страхувайте, подкрепете Лаура Кьовеши . 5| 4309 |29.12.2018 Кобрата: Не се страхувам от никого и нищо . 7| 4517 |07.09.2018 Румяна Коларова: Президентът се страхува да говори за системни проблеми . 1| 4543 |15.01.2018 Папата се страхува от ядрена война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads