Реклама / Ads
18| 5439 |11.06.2011 НОВИНИ

Душманинът ни за Шенген Херд Леерс в българска връзка

.
"Настояваме съдебните реформи в България и Румъния да се провеждат успешно и необратимо". Това заяви холандският министър на имиграцията Херд Леерс на среща на вътрешните министри в Люксембург, с което пусна бариера пред влизането ни в Шенген.
 

Леерс сам се чувства жертва на съмнителната обстановка у нас. Заради опита си да купи 2 луксозни вили на нашето Черноморие през 2009 г. той трябваше да се прости с поста кмет на Маастрихт. А освен това загроби и 230 хил. евро, които предплатил за непостроените къщи.

На 13 януари след 8 г. като кмет на Маастрихт Херд Леерс подаде оставка, преди тя да му бъде поискана от общинския съвет заради "малки грешки". Малките грешки на Леерс са погребани в град Бяла, по-точно в курортното селище "Марина Блек Сий", което трябва да израсне там. Той е купил по препоръка на свой колега 2 вили, които тепърва ще се строят. Платил 230 000 евро.

Леерс твърди, че е действал като частно лице. Холандският в. "Ханделсблат" обаче го опроверга. Той публикува негови имейли, в които кметът разказва за срещите си с премиера Станишев и трима министри, когато бил в България да огледа имота.

Кметът на Бяла разговарял с него в качеството му на кмет на Маастрихт. Казал, че Бяла търси 400 000 евро от еврофондовете за туризъм, за да построи яхтено пристанище. Той се надявал политикът от Холандия да лобира в Брюксел. В крайна сметка Леерс има голямо влияние там.

Устно разрешение за проекта дава самият Станишев. През 2008 г. се оказва, че вилите на Леерс всъщност струват повече пари - той трябва да доплати 280 000 евро, казва архитектът им Добрил Добрев. Леерс преговаря за новата цена и е готов на отстъпки, когато разбира, че Добрев е заложил целия комплекс в банка "Пиреос". Това пречи вилите да бъдат записани на името на холандеца.

В същото време общинският съвет в Маастрихт започва да подозира, че кметът използва положението си, за да лобира за личните си интереси. Това съмнение се засилва, след като Леерс праща писмо на посланика ни в Хага Златин Тръпков да се намеси в негова защита и го подписва като "кмет на Маастрихт". Тръпков звъни на прокуратурата във Варна, но без резултат. Прокурорът оценява казуса като граждански и препоръчва на ищците да се обърнат към съда.

Пресата в Холандия вече е разбрала за цялата случка и критикува Леерс, че си позволява да урежда лични сделки от позицията си в общината. Кметът се оттегля, за да стане по-късно министър на имиграцията. Позиция, която отново го изправя срещу България. И той се възползва и от нея сякаш за лично отмъщение. (24часа)

Независимо от позицията на холандецът Херд Леерс, Полша заяви, че се надява по време на своето председателство на ЕС още през септември да бъде взето решение кога България и Румъния ще влязат в Шенген, пише EU Observer.

Неоправданото по-нататъшно отлагане може да има политически последствия на президентските избори в България през октомври, предупреди полският вътрешен министър Йежи Милер. Трябва да се спазват обещанията, дадени на България и Румъния, които вече са технически подготвени, подчерта той. Очаква се първо да бъдат отворени въздушните граници на двете страни, а на по-късен етап и сухопътните и морските. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5336 |10.06.2011 Б. Борисов: Борим мафията, независимо от Шенген . 8| 5043 |09.06.2011 България на крачка от Шенген . 15| 7960 |08.06.2011 ЕП каза "да" на България за Шенген . 30| 4912 |07.06.2011 Отсвирват ни за Шенген с години, не с месеци?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads