Реклама / Ads
5| 4820 |26.06.2014 НОВИНИ

Два рибарника залели "Аспарухово"

.
Големи количества риба са изкарали ромите от водата в дерето, която преди седмица наводни "Аспарухово" и отне живота на 13 души. Когато ромите посрещали разчистващите, им обяснявали, че ако били дошли ден след потопа, можело да почерпят с риба, извадена от дерето. Това разказаха, жители на махалата около ул. "Розова долина".
 

 

Тази информация стана повод за проверка на водните съоръжения намиращи се във военните подразделения над квартала. ВМС излезе с официално становище, че на територията на военните формирования от Военноморските сили в този район, няма водохранилище, което да е предизвикало наводнението.

 

Оказа се обаче, че на територията на най-близкото поделение, намиращо се на около стотина метра от последните къщи на ул. "Розова долина" има два водоема, който се използват за рибарници, а не за съхранение на вода под формата на военновременен резерв. Всяко от изкуствените езера е с размер около един декар и с дълбочина между 5 и 7 метра.

 

Проливният дъжд миналия четвъртък препълнил съоръженията и стените им не издържали. Така към "Аспарухово" е тръгнала приливна вълна от приблизително 12 млн. литра вода, съобщава Varnautre. Според свидетели, огражденията на рибарниците са напълно разрушени, както и оградата на самото поделение, през която водата повлякла трупи дървен материал и дори фургон с двама военнослужещи, които се скрили вътре от стихията.

"Съпругът ми и приятелят му са оцелели по чудо. Водата дълго е търкаляла фургона, в който са били", разказа съпруга на военнослужещ. В момента достъпът до поделението е строго охраняван, а вътре тече усилен ремонт на оградата и водните съоръжения.

 

Според синоптиците количеството вода, което се изсипа върху "Аспарухово" е 140 млн. литра. В сравнение с тази цифра 12-те милиона литра от рибарниците са нищожно количество. Цифрата обаче показва общото количество дъжд, паднал върху целия водосборен район на деретата, който е около 4,5 кв. км.

 

Предполага се, че голяма част от тази вода е минала през двете дерета на квартала. Почвата не е могла да я поеме, тъй като вече е била много напоена от дъждовете през последните седмици. Водата от рибарниците обаче е била концентрирана на едно място и ударно се изляла върху дерето и квартала. Така макар и по-малка като количество, именно тя може да се окаже решаваща за изясняване на случилото се преди седмица в "Аспарухово".

 

Това съвпада и с разказите на преживелите бедствието, които твърдят, че около час след началото на дъжда са видели воден стълб между 4 и 6 метра да залива улиците. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5743 |25.06.2014 И. Великов пред Фрог: Незаконните постройки са дело на чиновници от "Аспарухово" . 9| 6335 |22.06.2014 Данаил Папазов: Незаконни строежи удавиха "Аспарухово" . 10| 4891 |20.06.2014 Досъдебно производство за смъртта в "Аспарухово" . 1| 4947 |24.02.2014 Българите и румънците изненадали британците; не ги залели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads