Реклама / Ads
11| 5150 |07.12.2013 НОВИНИ

Двама алжирци със счупени ръце и глави след бунта в бежанския лагер

.
Не само полицаи са пострадали при бунта на чужди граждани от дома за временно настаняване в Любимец. Оказа се, че двама имигранти са с гипсирани ръце и един със спукана глава. Пострадалите са алжирски граждани.
 

 

От МВР отрекоха пред bTV да е имало полицейско насилие, но по случая е разпоредена проверка.

 

Припомняме, че напрежението е възникнало в мъжкото крило на дома за временно настаняване. Алжирците са буйствали, чупили и блъскали вратата на стаята си. След това са направили барикада от леглата. За овладяване на напрежението са повикани всички служители на гранична полиция.

 

Служителите на реда са използвали палки - трима алжирци са прегледани от лекари. Единият е бил с изкълчен пръст, друг с фрактура на китката, а третият с рана на главата.

 

В съобщението на полицията се посочва, че се е стигнало до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла.

 

Били са разположени полицейски сили за овладяване на напрежението и опит за преговори. След оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на физическа сила и помощни средства, се посочва още в съобщението. Пострадали са и двама полицейски служители, които също са били прегледани.

 

Според бежанците всичко започнало заради лошото отношение на полицаите и конкретно от един скандал с жетони за храна.

Минават, даваш жетони на ръка и той го хвърли на земя и казва: „Вземи го и ходи да ядеш", оплакват се чужденците ." Всички казват, че няма да ядат и като става това, ченгетата почват да бият”, разказа Камал.

 

От МВР потвърдиха, че в дома работи такава система с жетони, но са категорични, че не тя е причина за безредиците. И още едно разминаване - българските власти цитират цифри, според които алжирците са сред най-рисковите емигранти, отказва им се статут на бежанци и биват експулсирани.

 

Според посланика обаче истината е друга. „Искам да ви кажа нещо за тези млади хора. След като бяха задържани тук, те бяха насърчавани от Агенцията за бежанците да поискат статут. Това позволява на агенцията да надува числото на бежанците, за да поиска пари от Европейския съюз”, обясни посланик Ахмед Буташ.

 

Във връзка с възникналия инцидент в дома, министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4634 |02.12.2013 Има задържан за побоя над двамата имигранти . 17| 5213 |26.11.2013 Орешарски кани двама премиери в София . 10| 5986 |25.11.2013 Двама убити във Варна; крият детайлите . 4| 5296 |17.11.2013 Двама останаха за финала за нов варненски митрополит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads