Реклама / Ads
46| 6217 |10.03.2012 НОВИНИ

Двама помилвани от Марин с подписи на депутати

.
Ангел Марин
Въпреки отказът на Комисията по помилвания. Ангел Марин помилвал на своя глава двама престъпници, с подкрепата и подписите на депутати - осъден за опит за подкуп и извършител на убийство.
 

 

Това става ясно от справка за помилваните лица от Комисия по помилването при президента за периода 2002-2011 година, разпространена от администрацията на президента. В нея се съдържа данни за близо 530 помилвани лица, съобщава Дарик.

 

В единия от случаите Ангел Марин еднолично помилвал бивш началник управление "Общинска собственост"-Варна И.Й.Ч., който е осъден за опит за подкуп на 12 години затвор, в негова подкрепа има събрани 16 подписа на депутати и граждани. Въпреки отказа на комисията той е помилван от вицепрезидента изцяло с остатъка от 6 г.

 

"Според комисията престъплението е тежко не само по смисъла на НК, но и много обществено укоримо и пряко засяга устоите и авторитета на държавната администрация; помилването би предизвикало отрицателни обществени реакции, няма да бъде разбрано и оправдано и от другите лишени от свобода; такова помилване ще се окаже в пълно противоречие с позицията на Президентската институция на нетърпимост към корупционните престъпления и ще постави под съмнение лансираните от президента идеи за борба с корупцията във високите етажи на властта. Цялото общество познава предложението на президента за създаване на специална независима комисия за борба с корупцията", се посочва в справката.


А.В.А. има 10-годишна присъда за убийство с огнестрелно оръжие на непознат по хулигански подбуди. Комисията предлага да не бъде помилван - според членовете й корекционната работа не е завършила, не е изтърпял и 1/3 от наказанието, по преписката е приложено писмо от група народни представители в подкрепа на помилването и деянието е много тежко. Вицепрезидентът е решил да помилва.


Над 40 престъпници Ангел Марин е помилвал сам, на своя глава, въпреки отказа на Комисията по помилванията. Цветелин Кънчев, осъден за изнудване, е помилван лично от Ангел Марин, въпреки че всички членове на комисията единодушно отказват. Те се позовават на "очакване за негативна обществена реакция, неотносимост на доводите за добро поведение след приложението на предсрочното освобождаване, несъгласие, че помилването в този случай ще бъде израз на етническо равноправие и опасение от създаване на напрежение между държавния глава и съда, тъй като помилването ще елиминира фактически и юридически съдебното решение за предсрочно условно освобождаване".

 

Повече от половината, които Марин помилвал въпреки отказа на комисията са осъдени убийци. Така например държавническата милост е получил А.С.А., осъден за убийство и кражба на 18 години. Членовете на комисията изтъкват, че той има множество предишни осъждания и трайни престъпни навици и необходимост от продължителна корекционна работа.

 

Вицепрезидентът помилва на своя глава и убиецът Б.М.Д., осъден на 17 години затвор, който е убил родния си син. Комисията отказва помилване и за друг убиец Д.С.Т., осъден на 19 години затвор, като посочва, че деянието е извършено с особена жестокост и по мъчителен за пострадалия начин. Въпреки това обаче вицепремиерът го помилва.

Ангел Марин намира държавническа милост и за К.И.Т., осъден на 20 години затвор, въпреки отказа на комисията. Тя отказва помилване поради тежестта на престъплението.


Отново въпреки отказа на комисията Ангел Марин помилвал и Г.В.Е., осъден на 15 години затвор на отвличане и убийство. Комисията отказва помилване, тъй като престъпленията са изключително тежки и няма данни за изключителни обстоятелства.

 

За убийство е осъден на 12 години затвор и Г.С.Г., но и той е помилван въпреки отказа на комисията. Вицепрезидентът явно не е съгласен с мотивите и че не са налице изключителни обстоятелства. Г.В.Г. убил и е осъден на 10 години затвор. Комисията отказва помилване, тъй като престъплението е извършено по незначителен повод и осъденият може да бъде предложен за условно освобождаване. "Помилването би имало отрицателен обществен отзвук, липсват изключителни обстоятелства", казват членовете на комисията, цитирани от БГНЕС.

 

За убийство на 16 години е осъден и Н.Й.Н. Освен осъждането за убийство той има още две присъди за хулиганство и средна телесна повреда, казва комисията в отказа си за помилване. Вицепрезидентът помилва.

 

И отново въпреки отказа на комисията, З.Т.Е.М. - натурализиран български гражданин, който е общински съветник и осъден на 4 години затвор за неплащане на данъци е помилван, след като е изтърпял около година от наказанието си. Комисията посочва, че обществото се отнася с особена непримиримост към това престъпление, освен това не е започнал да изплаща задълженията си по спечения срещу него граждански иск на държавата, нито сумата е обезпечена; изтърпял е много малка част от наказанието, липсват изключителни обстоятелства.

 

През 2000 г. за убийство по особено жесток и мъчителен начин Д.Д.Д. е осъден на 17 години затвор. Ангел Марин намира милост и за него и той е помилван частично от вицепрезидента въпреки отказа на комисията. Тя не предлага помилване поради особената тежест на деянието, извършено по отношение на съпругата, която той малтретирал системно и жестоко.

 

Вицепрезидентът помилва на своя глава и убиецът А.И.Т., осъден на 18 години затвор. Комисията отказва поради обстоятелството, че за това толкова тежко престъпление осъденият фактически не е изтърпял и половината от наказанието.

 

Без мотиви и въпреки отказа на Комисията през 2011 г. Ангел Марин помилва частично друг осъден на убийство, при това на 20 години затвор. Становището на комисията е, че той не следва да бъде помилван. Тя се мотивира с факта, че престъплението е извършено по особено жесток начин, като е предхождано от физически и психически тормоз над жертвата, като не са налице изключителни обстоятелства, които да мотивират помилването.

 

За шестима от помилваните осъдени за клевета на длъжностно лице комисията е предложила да не бъдат помилвани, но вицепрезидентът не е възприел предложението. "Липсват мотиви, тъй като държавният глава може да упражнява правомощието си и без да се мотивира", се посочва в справката. И за шестте случая наказанието е глоба от по 2500 лв.

 

През 2003 г. отново има още един помилван за убийство - по хулигански подбуди. Той е осъден на 18 г. затвор, вицепрезидента му опрощава 6 г. и 2 м. Комисията преценила, че извършеното престъпление е изключително тежко и като стимул за превъзпитание е приложимо условно предсрочно освобождаване.

 

През 2004 г. комисията отказва помилване на затворник, осъден за измама, като предложението си мотивира с това, че в миналото е В.И.П. е осъждан за неплащане на издръжка, измама, кражби и длъжностно присвояване; досега е изтърпял общо 7 г. и 4 м. по затворите; след като изтърпи наказанието, за което иска помилване, има да търпи още 11 години. Освен това има множеството престъпления, почти всичките срещу собствеността, това обосновава опасност от рецидив. Осъденият има изградени трайни престъпни навици и липсват изключителни обстоятелства, налагащи помилване, казва комисията. Въпреки това Ангел Марин му дава милостта на държавата.

 

През същата година частично е помилван и С.Й.Л., осъден за убийство. Комисията отказва с мотиви за изключителна тежест на извършеното и нестабилното поведение, обуславящи риск от рецидив с проблемни зони злоупотребата с алкохол и личностните отношения. Въпреки това вицепрезидентът е взел решение да помилва.


В списъка прави впечатление и два идентични случая на помилвани свирепи убийци от вицепрезидента въпреки отказа на комисията. В единия за Р.И.Г. тя посочва, че става въпрос за млад човек, с нисък интелект и културно развитие, извършил деянието с изключителна свирепост под влияние на алкохол и без да е предизвикан. В друг случай, аналогичен на предходния комисията отказва милост за Р.Д.А. поради "изключителната жестокост на извършено от ревност предумишлено престъпление". Въпреки всичко и двамата са намерили милостта на вицепрезидента.


Отново, въпреки че е осъден за убийство и въпреки отказа на комисията да го помилва, вицепрезидентът дава милост за Х.М.О. Той е убил съпругата си в пристъп на ревност. Комисията отказва помилване поради изключителната тежест на извършеното. "Няма данни, че трите деца на осъдения, от които само едно ненавършило пълнолетие, са простили убийството на майка си, тъй като липсват данни да контактуват с баща си", посочват членовете и препоръчват евентуално предсрочното условно освобождаване, като се мотивират, че "помилване за такова престъпление, при липса на изключителни обстоятелства, е обществено неприемливо".


Сред помилваните от Ангел Марин има и изнасилвачи, които самият той изброи преди време - до шестима. Той призна, че е помилвал и хора със същите престъпления, въпреки че преди това твърдеше, че не би помилвал такива.

 

С.З.М. излежавал присъда за изнасилване от 5 г. и 8 м. затвор, вицепрезидентът се съгласява да го помилва частично. Комисията го предлага за помилване заради обстоятелството, че осъденият е с ампутирана ръка и извадено ляво око, поради което не може да работи, за да намали наказанието си.

 

Сред помилваните, за които комисията също е предложила това, има престъпници, които са тежко болни, възрастни или има опасност за живота им. Един от помилваните дори е освободен, тъй като е болен СПИН, лекуван в инфекциозна клиника; пребиваването в затвора на болен от такова заболяване е много опасно за здравето на лишените от свобода.

Има и такива, които са се поправили или покаяли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5284 |07.03.2012 Шефът на затворите - без участие в помилванията . 12| 5359 |07.03.2012 Веско Маринов - спасител на новородени . 23| 5776 |06.03.2012 13 помилвани от Марин върнати в затвора . 3| 6335 |01.03.2012 Мокра поръчка вкара двама българи в шотландски затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads