Реклама / Ads
10| 6204 |08.06.2012 НОВИНИ

Двама военни са в ареста за кражбата на ракети; но не било тероризъм

.
Двама военни от авиобаза "Безмер" са арестувани за скандала с хванатите ракети "въздух-земя". "С прокурорско разпореждане за 72 часа са арестувани майор Николай Николов и старши сержант Вико Йорданов.
 

Срещу тях са повдигнати по две обвинения, съобщи пред журналисти в Сливен генерал Крум Манов, председател на Военноапелативната прокуратура в София.Едното обвинение срещу военните е за длъжностно присвояване по чл. 202 ал. 2, т. 1 от НК. То предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Другото обвинение срещу майона и сержанта е по чл. 339, ал. 2 от НК за държане и съхранение на неуправляеми ракетни снаряди в голямо количество. По това обвинение присъдите варират от 3 до 10 години затвор, съобщи Стандарт.

"Колегите от Военноокръжна прокуратура в Сливен, които работят по случая, подготвят искане за постоянна мярка "задържане под стража" на двамата арестувани", заяви генерал Манов. Агенция Стандарт Нюз научи, че майор Николай Николов отговаря за логистиката в авиобаза "Безмер". Неговият подчинен старши сержант Вико Йорданов пък отговарял за склада, където се съхранявали боеприпасите. "Ако има виновни и други лица, ще им бъде повдигнато обвинение", беше категоричен генерал Манов.

 

Самото залавяне на 103-те неуправляеми ракетни снаряда, които се използват от вертолети и самолети, базирани на авиобаза "Безмер", е станало в 12 часа на пътя Ямбол-Сливен. "Микробусът, превозващ общо 14 сандъка със 103-те авиационни ракети, е бил спрян от служители на КАТ-Сливен при рутинна проверка. На колегите им е направило впечатление, че микробусът е обозначен със знак за специална продукция, която се превозва в него, заяви пред журналисти главен комисар Калин Георгиев, който е главен секретар на МВР. Полицаите установили, че единият от сандъците е бил разпечатан.

 

Документите на превозваната военна продукция не били изрядни. На една от товарителниците липсва нужният печат, обясни главният секретар. Незабавно са уведомени военна полиция и военното контраразузнаване. Микробусът, превозващ ракетите, е на ВМЗ-Сопот. "Возилото е било управлявано от шофьор и охранител. Те обаче нямат отношение по случая и са освободени.

 

Няма данни това да са действия на международна организация за тероризъм и да са свързани с тероризъм. Става въпрос за чисто криминално деяние. Тепърва ще се установява дали в случая има организирана престъпна група, обясни главният секретар на МВР. Според него се прокрадва версията, че за извършване на незаконна сделка е използван законен превоз.

 

"Незабавно започнаха процесуално-следствени действия, провеждат се разпити, има разпитан и един пенсионер, който работи на граждански договор във ВМЗ-Сопот. Факт е че документите на микробуса не са редовни. Предстои цялостна инвентаризация на авиобаза "Безмер", заяви пред журналисти полковник Христо Тинев, заместник окръжния военен прокурор на Сливен.

 

В момента микробусът с ракетите се съхранява в авиобаза "Безмер". Той обаче е под охраната на Военна полиция, а местните военни нямат достъп до него. Все още не е ясно дали това е първата подобна пратка от авиобазата, която се използва и от американската армия.

 

Следствието трябва да даде отговор и на въпроса дали най-високопоставения военен, замесен в оръжейната далавера, е наистина майор Николов или някой стои над него. Големият въпрос обаче е какво е трябвало да стане с изключително опасните ракети "въздух-земя".

Формално стойността на всичките 103 ракети е 47 400 лева.

Няма данни кражбата на неуправляеми ракетни снаряди да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм, каза по този повод главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5851 |07.06.2012 Двама скачат от хотел в Смолян, един гине в урва с кола . 21| 5711 |05.06.2012 Шестима мъже са ранени при експлозиите във военните складове край "Петолъчката" . 0| 5761 |03.06.2012 Още един от „Кокаиновите крале" остава в ареста . 10| 6175 |23.05.2012 Синът на Гриша Ганчев остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads