Реклама / Ads
0| 3377 |27.09.2018 НОВИНИ

Двама са задържани за нападението над журналиста, АЕЖ осъди атаката

.
Двама души са задържани тази сутрин за нападението над журналиста Димитър Върбанов. Това съобщиха от полицията във Велико Търново. Това стана след като премиерът Бойко Борисов нареди да се задържат извършителите и да се накажат според закона.
 

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти излязоха с позиция:  България категорично осъжда нападението над репортера на предаването “Господари на ефира” Димитър Върбанов. Това се казва в позиция на организацията.

 

Кореспондентът на предаването във Велико Търново е бил бит в сряда от трима души заради свое разследване за склад, предлагащ продукти с изтекъл срок на годност. Още през юни месец той алармира областната дирекция на БАБХ, икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил. От тогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки, че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика.

 

"Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване, единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти", посочват от организацията.

 

От АЕЖ припомнят, че преди дни, журналистът от сайта Биволь Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани от полицията, по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България. В сряда, деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро.

 

"Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи", се казва в позицията.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие. Припомняме, че само преди около година Димитър Върбанов бе заплашван от друго лице, обект на негово разследване. Този факт е показателен за условията, в които се налага да работят разследващите журналисти в България. АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3663 |26.09.2018 Водолази издирват двама рибари от обърнатата лодка край нос Емине . 0| 3952 |22.09.2018 Ареастуваха двама българи в Турция за източване на банкомати . 0| 4146 |21.09.2018 Съдии отказват да гледат мярката на задържаните за обира на Роженския манастир . 3| 3809 |19.09.2018 Задържани са нападателите на игумен Теофил в Роженския манастир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads