Реклама / Ads
4| 4680 |16.05.2011 НОВИНИ

Двойкаджиите атакуват вузовете

.
Слабаци свалят летвата на зрелостния изпит.
 

Двойкаджиите ще атакуват без страх матура по български език и литература утре и на втория зрелостен изпит в четвъртък, показа проверка на „Монитор” в навечерието на съдбоносния за съвестните абитуриенти ден. Скалата за оценяване на националния тест ще е съобразена с нивото на слабите ученици. Колкото повече са двойките и тройките по български език, толкова по-ниска ще е летвата за шестица. Това сочат правилата за тазгодишния зрелостен изпит.

Точките, необходими за изкарване на оценки от тройка до шестица, ще бъдат определени едва след като всички писмени работи са проверени планира просветното министерство. Така експертите ще получат възможността да се съобразят с количеството на слабите оценки и да свалят летвата за шестица, за да не се стига до масов провал на ключовия изпит. Министърът на образованието Сергей Игнатов обеща, че всякаква възможност за нагаждане на оценките спрямо двойкаджиите ще изчезне, но едва след приемането на новия закон за училищното образование. „Ще дадем две години срок за адаптация на училищната мрежа. След това ще изготвим системата и за всяка оценка ще са нужни определен брой точки. За да вдигнем качеството, и матурата ще става по-трудна”, заяви министърът.

Според експерти в образователната сфера обаче порочната практика за нагаждане на оценките трябва да спре спешно. „На матурата сравняваме учениците помежду им, а не според утвърдени стандарти”, коментира депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия по образованието Лютви Местан. Според него спешно трябва да се създаде стандарт за оценяване, за да е ясен предварително минимумът знания за постигане на „среден 3” на матурата. Само така няма да се изненадваме от резултатите в международните проучвания за нивото на средното образование PISA, подчерта Местан.

Експертите в съставянето на тестове също настояват просветното министерство да извади предварително скалите за оценяване на матурата. „Такъв подход обслужва единствено чиновниците, които имат интерес да се симулират високи постижения, за да се създава впечатление, че всичко в образованието е наред и не е нужно да се променя нищо", смятат експертите от образователен център „Бултест стандарт". Тази година всички страхове за провал на матурата се изпаряват окончателно и заради кризата за студенти в университетите. Повечето големи вузове като УНСС и Софийския университет вече са провели предварителни приемни кампании и дори посредствени ученици са докопали добра оценка за кандидатстване, разказаха учители от столичните гимназии по време на семинар преди матурите, организиран от Инспектората по образованието в София. Двойкаджиите с място в университет масово записвали втора матура по география, за да отбият номера. Те смятали предмета за най-лесен и разчитали, че ще налучкат имената на два-три града и реки в България за тройка и ще се заемат спокойно с висшето си образование. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6884 |01.05.2011 Цв. Цветанов: Атакуват ни бандити и политици, свързани с тях . 59| 5927 |19.04.2011 Граждани атакуват "Белене" в писмо до Борисов . 6| 5080 |14.04.2011 Атакуват министър Ангелов заради "Дръзки" . 0| 5602 |02.04.2011 Атакуват базата ни в Кабул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads