Реклама / Ads
1| 4436 |13.09.2010 НОВИНИ

Двойни такси вдигат студенти на протест

.
По-високи такси за студентите в последните курсове е повод днес да излязат на протести възпитаници на Медициинския университет в София и Плевен. С подписка ще ги подкрепят колегите им от Варна, Пловдив и Стара Загора.
 

От тази година младежите в столичния МУ ще плащат годишно по 900 лева. Сумата е равна на тази, която ще внасят първокурсниците. Досега горните курсове внасяха таксата, при която са били приети. Сега университетите са се възползвали от промяна в постановление 104 на Министерския съвет, с което се определят таксите за прием и обучение, което премахва привилегията на завареното положение.

За двойното вдигане на таксите за обучение на студентите в последните курсове първи алармираха възпитаници на Медицинския университет в София. Там таксите за 5-и и 6-и курс са почти два пъти по-високи от досега. По думите на ректора на висшето училище проф.Ваньо Митов причината за промените е свиването на бюджета на ВУЗ-а, пише Монитор.

На спешна среща с образователния министър доц. Сергей Игнатов и главния секретар на МОМН Красимир Вълчев в петък представители на студентите от цялата страна поискаха промяна в правителственото постановление.

„Министърът се ангажира още в сряда да бъде внесена поправка в постановлението. Той добави, че на студентите, които вече са платили таксата, сумата ще бъде приспадната от таксата за следващия семестър“, съобщиха от НПСС.

Въпреки това протестът, обявен за днес, остава, категорични бяха студенти от МУ – София.

С 60% ще се намалят студентите с право на стипендия в столичния Медицински университет, съобщиха от учебния му отдел. Причината е актуализацията на бюджета, при която общата сума беше намалена. Досега 600 души, или 25% от общия брой студенти са вземали стипендия. В масовия случай тя бе 85 лева месечно. Пълните отличници вземаха 100 лева. Младежите ще плащат с левче повече и за храна в стола пак заради общото свиване на бюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4981 |10.09.2010 Единна цена, а не таван поискаха такситата . 0| 5122 |08.09.2010 15 000 миньори готвят протест заради пенсионната реформа . 2| 5048 |08.09.2010 А. Найденов: Идват вот на недоверие и протести . 15| 5195 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads