Реклама / Ads
11| 5313 |16.01.2020 НОВИНИ

Европейската банка: Корупция, лоши пътища и мръсен въздух спъват България

.
Поизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор.
 

Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.


Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.


ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени, пише още "Дневник".


За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.


Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.


Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.


Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8386 |12.01.2020 Сидеров към Борисов: Дори Каракачанов да подаде оставка заради корупция, правителството ще оцелее . 24| 8916 |23.12.2019 Борисов в Родопите: Радев обича да говори за корупция, но кой си беше кръстил тунел на дъщеря си? . 2| 4742 |18.12.2019 Иво Христов: Европейската комисия да забрани вредните пестициди . 7| 5081 |03.12.2019 БОЕЦ: Парламентът разследва Цацаров за корупция, а ще гласува избора му за КПКОНПИ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads