Реклама / Ads
26| 4749 |05.11.2010 НОВИНИ

За един месец рейтингът на Цветанов падна с 10%

.
Цветан Цветанов
“Сигурно ще бъда най-чистият кандидат за президент, защото съм единственият политик в България, който е дал съгласие да бъдат проверявани всички негови сметки.”
 

Така вицепремиерът Цветан Цветанов се “пошегува” на въпрос за скандалите около имотното му състояние, пише днес вестник Труд. “Смятам, че изказването ми пред моите работодатели - депутатите, го направих с факти. С това темата за имотното ми състояние е приключена”, заяви още Цветанов. Преди ден той се яви в парламента, за да разкаже откъде са имотите и парите му. И декларира 362 000 лв. семеен доход от 2004 до края на 2009 година.

Докато Цветанов говореше пред медиите, в парламента управляващи и опозиция се караха да се направи ли специална комисия, която да го разследва. Това им занимание вицепремиерът нарече “загуба на енергия”. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и “Атака” се реши да няма комисия за Цветановите имоти. Сините гласуваха шарено. А след този резултат БСП реши да прати на главния прокурор Борис Велчев “най-чистия кандидат за президент”. Социалистите подозират министъра в длъжностни престъпления и съставяне на документи с невярно съдържание. От БСП обясниха, че Столичната община е сключила над 30 договора с фирмата, която впоследствие е продала на много ниска цена апартаменти на Цветанов. Ставало дума за фирма “ТиВиБи” ООД, собственост на приятеля на министъра Тодор Бояджиев. В периода 2005 - 2009 г. тя е сключвала договори с “Топлофикация София”. По това време мажоритарният дял е в общината, а Цветанов бе и зам.-кмет.

“Човекът, собственик на фирмата, която постоянно е получавала поръчки от Столичната община, е продал на Цветанов апартамент на стойност 4 пъти по-малка от пазарната”, каза той и отсече, че връзката била абсолютно очевидна. Според разказите фирмата е имала договори в София за около 20 млн. лева. Борис Велчев разбра за сигнала от медиите, но заяви, че се надява в него да се съдържат конкретни данни, а не “просто да бъде опит да бъде използвана прокуратурата за политически отношения”. Още по време на дебатите Кирил Добрев (БСП) попита задочно Цветан Цветанов дали лично се е чувал по телефона с арестувания в операция “Килърите” Петър Стоянов-Сумиста и колко пъти. За срещи на МВР шефа със задържания от две седмици говорят и от РЗС. От БСП обявиха още, че комисията “Цветанов” би била по-полезна за ГЕРБ, отколкото за опозицията. И дадоха пример с комисията за царските имоти - Симеон Сакскобургготски я допусна, а тя излезе с благоприятно за него решение. От РЗС пресмятаха, че според данните, изнесени от Цветанов предния ден, разходите на семейството му в периода 2007 - 2009 г. са били повече от приходите.

“Атака” похвали Цветанов и поиска комисия, която да провери не само неговите имоти, а тези на всички президенти, премиери и министри след 10 ноември 1989 г. Дебатите не минаха и без реплики между опозиция и управляващи. Депутати се наричаха “мръсници”, плашиха се с “ще те скъсам в съда” за клевета и т. н. Лидерът на ДСБ Иван Костов изненадващо се изказа също против комисията - имало институции и комисия по корупция, които можели да бъдат сезирани. “Но фактите не бива да се подминават. Те трябва да се проверяват”, добави Командира. Заради появилата се в медиите снимка на барбекюто на Цветанов соцдепутатът Петър Курумбашев иронично попита от трибуната има ли типов проект за барбекюта на партийни председатели, или всяко се прави по индивидуален проект. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 129| 7693 |04.11.2010 Червените искат 5 години затвор за Цветанов, пращат го на прокурор . 20| 4797 |04.11.2010 Сините, Атака и ГЕРБ подкрепиха Цветанов . 53| 6837 |03.11.2010 Цветанов оправда имотите си от трибуната на НС . 24| 6256 |01.11.2010 Изнасиленият депутат: Цветанов наследи Доктора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads