Реклама / Ads
16| 6432 |03.02.2010 НОВИНИ

Единодушно одобриха Кристалина Георгиева за еврокомисар

.
Кристалина Георгиева Източник: Вяра Йовева
Отличен 6 писаха на кандидата ни за еврокомисар Кристалина Георгиева, след като днес, по време на 3-часовия изпит отговаря безупречно и спечели симпатиите на депутатите.
 

Заседанието, което е поставило оценката на българката, е продължило с около половин час по-кратко от предвиденото. На него единодушно кандидатурата й е била одобрена. След успешното представяне на Георгиева, Европейският парламент ще гласува анблок новата предложената Европейска комисия на 9 февруари.

Няколко часа по-рано евродепутатите направиха комплименти на Кристалина Георгиева за увереността и компетентността й докато 3 часа кандидатът ни за еврокомисар трябваше да издържи трудния изпит. Георгиева показа на моменти чувство за хумор в напечената ситуация и се пошегува, че е готова да застане срещу ЕС, ако по този начин ще даде глас на всички онеправдани. В заключение бившият вицепрезидент на Световната банка обеща на майка си да научи френски език, ако бъде одобрена за еврокомисар.

"Радвам се, че имам шанса да работя в този ресор, тъй като и досега съм се занимавала с четири основни области, включени в него, заяви Кристалина Георгиева на днешното изслушване за еврокомисар в Европарламента..Ресорът международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи е с изключителна важност, тъй като природните бедствия се увеличават, заяви българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева във встъпителното си изказване пред евродепутатите.Повече от 90% от европейските граждани искат Европа да има по-голяма готовност за реагиране на кризи, отбеляза тя.
Хаити няма да бъде сама. Ще се опитам да направя всичко възможно европейците да дадат всичко възможно за подобряване на ситуацията там, заяви Кристалина Георгиева, предаде "Фокус". Тя изтъкна помощта, която Европейския съюз е оказал на Хаити.
Спрямо Хаити трябва да действаме решително и да подпомагаме хората там, като успехът на това зависи и от хаитянското правителство, каза кандидатът за еврокомисар.

Следващата стъпка е анализ с цел подобряване на реагирането на кризи на Европейския съюз. Този въпрос ще бъде и в дневния ред на Европейския съвет следващата седмица, допълни тя.
От професионалната си кариера научих, че човек не може да постигне много сам, но при добро сътрудничество може да има добри резултати, заяви Георгиева и допълни, че възнамерява да работи в тясно сътрудничество с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, с другите еврокомисари и с Европейския парламент.

„Придържам се към високите стандарти за финансова отчетност. Работила съм в околната среда, мой близък почина от натравяне с вода. За мен е ясно, че ако няма прозрачност, хората умират. Отчетността трябва да бъде прозрачна. Хуманитарната помощ не трябва да се отпуска през правителствата, а през организации като Червения кръст”, заяви Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на евродепутат.
„Комисията е разработила много сериозна система за одитиранен контрол на 1/3 от партньорските ни организации и неефективните организации се отхвърлят. Не можем да си позволим да хвърляме на вятъра парите на данъкоплатците”, каза още Георгиева, отговаряйки на въпрос за формите на контрол на потока от средства за хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ. Георгиева заяви в кръга на шегата, че е готова да застане срещу ЕС, ако по този начин ще защити всички онези, чийто глас не се чува. Доскоро не е била запозната с комуникацията чрез социалните мрежи, но след като е получила предложението от Борисов, е започнала да се ограмотява. В заключителните си думи Кристалина Георгиева обеща на 89-годишната си майка, която днес има рожден ден, да започне да учи френски език, ако бъде одобрена от Европарламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4828 |03.02.2010 Кристалина Георгиева на изпит в Брюксел . 12| 6217 |26.01.2010 Кристалина Георгиева без агентурно минало . 20| 5223 |23.01.2010 Изборът на Кристалина Георгиева e отличен изход от трудна ситуация . 1| 5197 |21.01.2010 Барозу хареса Кристалина Георгиева за комисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads