Реклама / Ads
0| 8772 |06.07.2015 НОВИНИ

Единствената жена, министър-председател на България, отбелязва рождения си ден

.
Ренета Инджова
Ренета Инджова, единствената жена министър-председател на България, отбелязва рождения си ден.
 

Тя е родена в Нова Загора и завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София през 1975.  След това остава там като преподавател по политикономия. В началото на 90-те години е икономически експерт на Съюза на демократичните сили и оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994). Живее и работи десет години в САЩ. На 20 март 2012 г. е предложена за председател на Националния статистически институт.

 

Ренета Инджова е  български политик, министър-председател на България в 81-то (служебно) правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г. Била е кандидат кмет на София и кандидат-президент.

В момента десетки видни наши учени и общественици са инициирали подписка до МС с искане Ренета Инджова да получи пенсия заради заслугите й към България.

Пред Фрог някои от тях споделиха:

 

-          Проф. Петър Иванов: Тя рязко се отличава с качествата си и с дейността си от другите премиери по време на Прехода. Правителството не оценява правилно работата на много хора, които са спомогнали по някакъв начин за развитието на България.

 

-          Проф. Мария Славова: Тя е и първата жена министър-председател, развива дейност в САЩ, има контакти с представители на най-сериозните демократични общности по света, ръководител беше на НСИ, т.е тя е един повод за гордост.

 

-          Акад. Стефан Воденичаров: Считам, че тя е един интелигентен човек, а няма много такива хора в България.

 

-          Ексминистър Христина Вучева: Бившият премиер на страната Ренета Инджова е дала много на Отечеството ни и сега заслужава да бъде възнаградена.

 

-          Проф. Донка Петканова: Бившият министър-председател Ренета Инждова е достойна българска и заслужава да получи пенсия.

 

Животът и делата на Ренета Инджова  доказват казаното от учените ни. Честит празник!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4615 |01.06.2015 Вигенин: Бъчварова повтаря мантри, БСП е единствената опозиция . 0| 4310 |19.01.2015 Заради запушен комин умря жена, а мъжът й се озова в интензивното . 14| 4281 |13.01.2015 Първанов: България ще е единствената наказана държава за "Южен поток" . 3| 4613 |23.12.2014 По разпореждане на министър-председателя Борисов започва проверка на ЕРП-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads