Реклама / Ads
1| 5260 |15.06.2012 НОВИНИ

Една година от жестоката катастрофа на "Тракия"

.
Днес, 15 юни, се навършва една година от жестоката катастрофа на магистрала "Тракия", която отне девет човешки живота.
 

В храм "Света Богородица" в Бургас от 10 ч. се отслужва панихида за загиналите, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Спасителят Стефан Стойчев, благодарение на когото много хора тогава оцеляха, и някои от пострадалите ще отидат на мястото на трагичния инцидент, за да почетат паметта на загиналите.

Сред оцелелите е 5-годишно дете, а най-младата жертва беше на 14 години. На 15 юни 2011 г. автобус по линията София-Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистралния път, след което се преобърна и се самозапали.

Заради катастрофата бе освободено ръководството на Областната дирекция на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) в Бургас към транспортното министерство. Техническата експертиза пък показа, че автобусът на фирмата "Ентуртранс"-Бургас е бил неизправен. Установи се и че компанията е получила лиценза си с измама.

Тази година спасителят Стефан Стойчев започна работа като шофьор в общината на Стара Загора. 29-годишният мъж бе обявен и за "Мъж на годината" в традиционната класация на "Дарик радио". В съда вече е внесен обвинителен акт срещу тримата обвинени.

Това са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на "Ентуртранс"-Бургас Ениз Ченгел и Николай Точев, ръководител група "Транспорт" към фирмата. Оцелелите твърдят, че никога няма да забравят случилото се.

Единствената надежда на Марияна, майка на 20-годишната Пламена, която загина в катастрофата, е справедливо наказание за виновните. "Това ще бъде едно много дълго и безсмислено дело. Аз не вярвам в нещата", споделя тя пред "Дарик радио". Справедлив процес и обезщетение иска и 55-годишният Сашо Стоев, който се качил в автобуса, за да стигне до Бургас, където забравил документи за новата си работа. Той е с близо 70% инвалидност заради получените травми.

По думите му катастрофата е преобърнала живота му изцяло, тъй като сега е щял да бъде на много добра работа. 44-годишната Мая Малетова от София, която претърпя осем операции, е служител на жандармерията, но не е сигурна, че ще успее да запази работата си, докато се възстанови. "Операциите нарушиха изцяло живота ми, да не говорим как ми влияят на психиката тези перуки, които нося (нямам коса), и тези притеснения. В крайна сметка се радвам, че поне оцелях".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5366 |01.06.2012 Безработицата у нас-по-голяма от средната за ЕС . 24| 5891 |23.05.2012 Отличник: Софиянец заработил 13 млн лв тази година . 9| 6020 |27.04.2012 Човешка грешка една от причините за инцидента с МиГ-29 . 39| 6154 |26.04.2012 Плакет и една заплата за ЧРД на Борис Велчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads