Реклама / Ads
1| 4895 |22.08.2014 НОВИНИ

Екатерина Захариева дава случая „Корал” на прокурор

.
„Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност”. Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Днес тя се срещна с представители на сдружение „Да запазим Корал”.
 

През 2010 г. регионалното министерство „пропуснало” да оспори в съда разрешенията за строителството на плажа "Корал" заради невнесена държавна такса от 20 лв. Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря именно Захариева.


Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно Закона за опазване на околната среда срокът им е 5-годишен.

Освен това, липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респективно – кмета на общината.


Захариева бе категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни.

„Докато законът е нарушен ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване”, каза тя пред Нова телевизия и напомни, че проблемът с плажа "Корал" датира от периода 2004-2006 г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на ЗУЧК, е бил областният управител на Бургас. В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.


„Липсата на кадастър и точно местоположение на дюните доведе до застрояването и унищожаването на природата през годините назад”, напомни Захариева.


Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието.


Захариева се обяви и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага.


Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове”, какъвто може да е „Корал”. При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ. Много туристи предпочитат почивка на тихи кътчета, без шумни спортни и атракционни съоръжения и да виждат около себе си повече природни материали вместо бетон.


Захариева се ангажира и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер 50 на сто. По закон тези суми могат да се изразходват само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11843 |21.08.2014 Столичанин продава тигърче за 24 бона ? . 26| 4944 |20.08.2014 Янето дава рамо на ГЕРБ като партньор . 0| 4598 |19.08.2014 ЧЕЗ предупреждава за прекъсване на електрозахранването в Мировяне . 1| 5086 |18.08.2014 E. Захариева: До седмица ще сме с нов енергиен борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads