Реклама / Ads
8| 3797 |23.10.2019 НОВИНИ

Екатерина Захариева за мониторинга: ЕС създава единен механизъм за всички държави-членки

.
Екатерина Захариева
От няколко месеца в ЕС се говори за създаване на единен механизъм за всички държави-членки. Все още няма разписани процедури, но основната идея е критериите за наблюдение да са еднакви за всички страни в Общността.
 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ.

 

По думите й за първи път от 12 г. България е извадена от механизма за сътрудничеството и проверка.

 

„Трябва да има еднакви критерии за всички държави-членки. Трябва да има един всеобхватен механизъм за всички. ЕК прекрати този странен механизъм, който беше само за две държави. Въпреки това реформите в страната няма да спрат.“, заяви Захариева.

 

Разликата между България през 2007 г. и през 2019 г. е огромна. Смятам обаче, че има още какво да се върши по реформите. Неслучайно превителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българските граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата“, каза още тя.

 

Външният ни министър коментира и срещата си в руския ѝ колега: "Разговорите ми с Лавров преминаха много конструктивно. Те бяха честни. Тази година е знакова за нашите отношения", подчерта Екатерина Захариева.

 

Тя коментира и ситуацията в Сирия. „Има сключено временно примирие между Турция и Сирия, но докато в Сирия има напрежение, съществува риск за цяла Европа. Слава Богу, няма промяна и повишение на риска в резултат на военните действия в Сирия. Няма увеличение на натиска на българската граница. Ситуацията в Сирия, Йемен и Афганистан се следи внимателно от всички държави в ЕС, включително от българските служби и българското външно министерство”, заяви външният ни министър.

 

"Решението за спиране на планирания старт на предприсъединителни преговори на Северна Македония с Европейския съюз е груба историческа грешка.България казва едно голямо „да“ за започването на преговори”, допълни Захариева и уточни, че нашата югозападна съседка заслужава да започне преговори за членство в ЕС. Вицепремиерът изрази убеждението си, че няма кой да открадне българската история и от това никой не трябва да се притеснява.

 

На въпрос дали Пламен Георгиев вече е заминал за Испания, външният министър заяви: " Още не е заминал за Валенсия. Той е юрист и мисля, че ще се справя добре на поста. Тези назначения стават бавно, но ще бъде тези дни", стана ясно от думите ѝ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4012 |22.10.2019 Захариева: ЕК категорично заявява постигнатият от България прогрес . 4| 4004 |21.10.2019 Екатерина Захариева е на посещение в Москва . 9| 4354 |18.10.2019 Захариева пред ТАСС: България иска конструктивно сътрудничество с Русия . 5| 3930 |09.10.2019 Захариева: България ще подкрепи Северна Македония за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads