Реклама / Ads
0| 9587 |08.07.2016 НОВИНИ

Екимджиев: Държавата може да се превърне в терористична групировка

.
адв. Екимджиев
Антитерористичният закон създава опасност държавата да се превърне в терористична групировка и в тоталитарна структура, работеща срещу гражданските права, каза за Радио „Фокус” - Пловдив адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията по европейска интеграция и права на човека, в коментар на приетия проект за антитерористичен закон в България.
 
Според него няма никаква гаранция, че антитерористичният закон ще бъде прилаган само срещу лошите и само срещу терористите, просто защото няма да има кой да контролира това. „Има много опасности в този закон, включително и това, че армията ще може да арестува хора, че при антитерористични акции който си поиска от службите ще може да влиза по жилищата и в колите.

Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова казаха, че потенциална опасност съществува, но конкретен риск от тероризъм не. При наличие само на потенциална опасност, възниква въпроса имали ли нужда от такъв закон, който с някои свои текстове ни връща във времето на тоталитарната държава”, коментира адвокат Михаил Екимджиев. По думите му проектозаконът предвижда до 3 години използване на специални разузнавателни средства, тоест някои може да ни следи, да ни подслушва, да ни снима и няма задължение периодично да изисква съдебно разрешение за тези действия. „Законът предвижда възможности на човек да бъде да му се забранява да пътува без съответно разрешение, да няма достъп до интернет, да ползва най-много два телефона. Това са все мерки, за които не е ясно по чия преценка ще бъдат прилагани. В един момент кой ще преценява дали предприетите мерки не са били резултат на някаква грешка на оперативната информация? Нашите служби не могат да обработват огромния поток от информация, която записват и подслушват. Те не могат да профилират разговорите така, че да идентифицират истинската терористична заплаха”, подчерта Екимджиев.

По думите му може да се търси начин текстове на закона да бъдат поставени на вниманието на конституционния съд и да се търси обявяването им за противоконституционни. „Могат да бъдат подадени жалби до Европейския съд в Страсбург. Може да бъде сезирана Европейската комисия за нарушаване на Хартата за човешките права, действаща в рамките на Европейския съюз. Има какво да се прави, но защо? Ако има законодателен разум, този закон може да бъде смекчен и вразумен още при неговото обсъждане”, категоричен е специалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4447 |08.07.2016 Можем ли да се „развеждаме” лесно с мобилния оператор . 0| 5144 |07.07.2016 Лиляна Павлова: Може да се стигне до създаването на губернии . 0| 4296 |06.07.2016 Борисов: Може да се потърси съдебна отговорност на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ . 1| 8532 |05.07.2016 Само във Фрог: Присъда можела да спаси живота на Христо Полицая

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads