Реклама / Ads
10| 6129 |30.06.2011 НОВИНИ

Еколози аралмират Брюксел за казуса "Банско"

.
Еколози ще сигнализират институциите в Брюксел за "връзки на държавата с организираната престъпност".
 

Повод е намерението на правителството да узакони ползването на 650 декара ски писти от фирма "Юлен" край Банско, обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани", цитиран от БНР.

Недопустимо е един крадец да бъде толериран от държавата и държавата да става съучастник в една кражба, категоричен бе той.

Ковачев изтъкна, че Министерството на околната среда и водите от една година знае за проблема с тези 65 хектара и от една година се чуди по какъв начин да узакони това нарушение.

Tова е лобизъм, посочи екологът и прогнозира - предстои началото на края на това правителство. Според него настоящият кабинет е стигнал по-далеч отколкото правителството на Тройната коалиция в узаконяването на незаконното строителство и ще пострада от това.

От тук насетне всякакви приказки за това, че те ще се борят с престъпността, ще събарят незаконно строителство, всичко това отива на вятъра, гневи се Ковачев.

Тази вечер на долната станция на лифта за Седемте рилски езера природозащитници ще връчат на евродепутати петиция срещу скандалното според тях решение на кабинета.

Мисията от Комитета по петиции на Европейския парламент пристига у нас по сигнал за унищожаване на европейското природно наследство в Рила. Утре евродепутатите ще посетят Родопите, стана още ясно от думите на Ковачев.

От Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" също изказаха своето мнение относно ски пистите в Банско. Те обвиниха министър Нона Караджова в това, че изнася манипулативна и невярна информация. МОСВ не е смятало коректно концесионната площ , която е 0, 225% от национален парк Пирин, изтъкват еколозите.

Няма нарушения на концесионния договор за туристическа и ски зона Банско след направена проверка по повод разпространена пресинформация на МОСВ от вчера. Припомняме, вчера стана ясно, че правителството възнамерява да промени закона за концесиите, така че да могат да бъдат променяни концесионните договори, когато общественият интерес го налага.

Свидетели сме на поредния опит да се дискредитира ски курорта Банско и целия зимен туризъм, за който през последните години световните медии излъчват почти единствените позитивни репортажи за България, категорични са от коалицията.

От там посочват, че са разговаряли с собственика на фирма ТОП-ГЕО Кирил Данаилов. През лятото на миналата година компанията е изпълнявала обществена поръчка на МОСВ за заснемане на туристическа и ски зона Банско. Извършено е геодезично заснемане на цялата туристическа и ски зона Банско, която е над 1100 хектара от 44 000 хектара обща площ на природен парк Пирин.

Попитахме как е установено излизането от рамките на концесионния договор за ски зоната. Г-н Данаилов обясни, че той не е имал задачата да заснеме площта на концесионния договор, за който не е имал информация и данни, а на цялата ски зона, обясняват от организацията.

В това се крие ключът за спекулациите, които се тиражират от вчера. Площта на ски зоната в Банско се състои от стара зона, тази създадена през 80-те години, и разширение, осъществено през последните 10 години и залегнало в Общия устройствен план на община Банско. За това разширение е учредена въпросната концесия. Естествено, че ако те се изчисляват заедно ще се получи по-голяма площ.

Настояваме пресцентърът на МОСВ и министър Караджова да направят официално изявление по този въпрос и да отговорят защо чак сега съобщават проблем, за който е имало информация още миналата година. Същата некоректна информация е предоставена и на ЮНЕСКО, допълват от коалицията и питат кой е предоставил тази информация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5483 |27.06.2011 Бистрят казуса Янева - "Софийски имоти" . 4| 5715 |24.06.2011 Брюксел ни проверява как харчим парите за "Козлодуй" . 63| 6181 |20.06.2011 Борисов: Харчим пари от резерва, Брюксел после ни ги връща . 4| 5936 |28.04.2011 Брюксел ще гледа под лупа харчовете в ДФ "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads