Реклама / Ads
3| 4986 |08.05.2009 НОВИНИ

Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000

.
Ако проблемът не бъде решен от Комисията по околна среда в ЕП, еколозите обещават да стигнат до съд. В Рила, Странджа, Иракли и Камчийски пясъци се извършват незаконни строежи
 

Васил Василев

Председатселят на Комитета по петициите в Европа Давид Хамърщайн, евродепутати и еколози са внесли искане до Омбудсмана на ЕС да провери защо Комисията по околна среда все още бави наказателните мерки за България, свързани с незаконно застрояване в националните паркове по НАТУРА 2000. За това сигнализираха зелените. Според изщците в момента имало достатъчно налични доказателства, че в Рила, Странджа, Иракли, Каликара и Камчийски пясъци се извършват незаконни строежи.

 От Комитета по петиции настояват Комисията да окаже незабавен натиск върху българското правителство, както за това, така и за връщане на защитена зона Рила-буфер в НАТУРА 2000. Относно българските петиции, засягащи замените на земи и гори в ущърб на обществения интерес, евродепутатите настояват Комисията да започне мащабно разследване на този феномен в България. Ако Комисарят по околната среда откаже да се заеме със случая, еколозите заплашват със съд.

Нели Арабаджиева от екоорганизацията „Зелени Балкани” сподели пред Frognews.bg, че досега има много такива случаи на наказани страни от ЕС като Франция, Италия и Полша. Санкциите, които заплашват страната ни ще са огромни. Те ще бъдат наложени от деня, в който Еврокомисията по околна среда реши дали България е в нарушение и ще продължат до пълното рекултивиране на природата. Според Арабаджиева е трудно да се предвиди колко години ще трябват за това, но на места имало основание да се смята, че не по-малко от 15-20. Така страната ни трябвало да плаща всеки ден хиляди евро, сметнато за целия период – стотици милиони.

От „Зелени Балкани” обещават, че този път ще стигнат до край, след като имат вече все по-голяма подкрепа от Европа. От организацията се надяват интересите на бизнесмените в ущърб на природата да спрат, защото тя ще е вечната, а те - не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5005 |03.05.2009 Милионите на БСП за кампанията не стряскат ГЕРБ . 38| 5078 |01.05.2009 БСП ще вади България от бурните води . 913| 12109 |30.04.2009 Ройтерс: България има спешна нужда от финансиране за АЕЦ Белене . 11| 6886 |30.04.2009 МВФ: България е в тежък шок, идват фалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads