Реклама / Ads
9| 6538 |18.09.2012 НОВИНИ

Еколози: София се връща в миналото, горим боклука в ТЕЦ

.
София планира изгаряне и депониране на по-голямата част от отпадъците си. Няма да има инсенератор, както беше обявено преди години, а изгарянето ще се случва в пещи на "Топлофикация", в сърцето на София.
 

Това каза на пресконференция Генади Кондарев от Международна мрежа Bank Watch.

"Европа препоръчва на последно място депониране и изгаряне на отпадъци. В черновата на Стратегия 2020 за България се казва, че ще бъдат отделени 150 млн. евро за депониране на отпадъци. Само 100 000 евро са предвидени за стратегия за намаляване на количеството отпадъци. Тези пари не са достатъчни за изработване на прилична стратегия, която да помогне на гражданите да отделят по-малко отпадъци.

Трябва да се запитаме искаме ли да загробваме материали в бунищата и да извозваме отпадъци на много километри, имайки предвид високите цени на горивата. Не можем да горим смеси от пластмаса и други отпадъци в сърцето на София, при положение, че в столицата и без това има достатъчно високи нива на замърсяване", добави той.

Евгения Ташева от екологично сдружение "За земята" посочи, че проблемът не може да бъде решен "с една вълшебна машина, която да разделя всичко и всичко да бъде прекрасно". По думите й новият завод за отпадъци предвижда ниско ниво на рециклиране и продуктът, който излиза, няма да е годен за използване. "Този продукт ще представлява разход за Столична община. В основата на рециклирането в София са клошарите, но те не са предвидени в плановете за разходи за рециклиране на отпадъци на общината", каза Евгения Ташева.

От сдружението имат идея да се отделя отпадъка още при източника. Според Ташева управляващите нямат волята да накарат хората да събират отпадъците си на мястото, където живеят или работят, а не на общо място. Тя поиска да има контрол над търговските и административни обекти. Индивидуални контейнери или чували за отпадъци могат да се използват поне в къщите в столицата, категорична бе Ташева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5164 |18.09.2012 Акция “куче” в София лови 1000 псета през ноември . 2| 5363 |17.09.2012 Борис Гуджунов, шефът на метрото, посланици стават почетни софиянци . 1| 7051 |14.09.2012 Автобус помете спирка в София, шофьорът получил сърдечен удар . 38| 4921 |13.09.2012 Фандъкова отсече: Редът в София няма алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads