Реклама / Ads
1| 5024 |22.07.2011 НОВИНИ

Екозащитници си "поискаха Пирин"

.
майки с колички на протеста Източник: Стефан Димитров
С викове "Искаме си Пирин", "Нона в бетона" и "Оставка" около 200 природозащитници се събраха на мирно протестно шествие в центъра на София.
 

Те опънаха символично разноцветни чадър в знак на недоволството си срещу политически чадъри, които през годините са били опъвани над концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Гражданите настояват правителството да прекрати концесионния договор на дружеството, след като стана ясно, че незаконно са били застроени още близо 56 хектара от природния парк.

Няколко правителства с различни цветове нехайно унищожават Природен парк "Пирин", заяви Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България", който също дойде с чадър днес."Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че не може по този начин да се подхожда към парк "Пирин", който е обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО. Тези, които са застроили парка незаконно трябва да си понесат последствията", отбеляза той.

Според него, ако се налага трябва да се направи и референдум за бъдещето на ски - зоната, на който гражданите сами да изразят волята си дали трябва да се премахнат незаконните съоръжения или те трябва да останат и да се ползват от община Банско.

Ковачев припомни, че концесионерът е нарушил плана за управление на парк "Пирин", а много от съоръженията, които той е изградил, често са направени без оценка на околната среда и са получавали одобрение едва след като са били изградени.

"Самото Банско вече не е това, което е било и никога няма да бъде, тъй като е презастроено. Там никога няма да има устойчив туризъм. Това място ще оцелява известно време като евтина дестинация, но рано или късно ще банкрутира ", смята Ковачев. "Ние правим това, което винаги сме правили, изпращаме писма до ЕК, до всички други институции, да правим флаш моб, но не можем да използваме незаконни средства. Това, което могат да направят българите е добре да преценяват за кого гласуват и на кого вярват. Надявам се, че ще преценяват това правителство по неговите действия, а не по неговите приказки", добави той.

Повечето от природозащитниците, които дойдоха днес, не са против развитието на ски туризма в Банско, но са категорични, че законите трябва да бъдат спазвани от всички, дори и за концесионерите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4604 |19.01.2011 Екозащитници разпънаха "чадър" над Пирин . 2| 4497 |15.02.2010 Екозащитници обвиниха Евдокия Манева за ЗГМО . 2| 6334 |30.10.2008 Работници от "Кремиковци" и екозащитници протестираха в София . 6| 6001 |11.12.2007 Екозащитници:" Помощ! Природата ни си отива!"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads