Реклама / Ads
23| 5673 |23.06.2019 НОВИНИ

Загуба за Ердоган! Екрем Имамоглу от опозицията спечели на изборите за кмет на Истанбул

.
Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от вота при преброени почти 100 процента от бюлетините, съобщава БГНЕС.
 

Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа. Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

 

Изборният ден в Истанбул приключи. До урните отидоха над 10 милиона души, които ще трябва да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозицията вече спечели поста в края на март, но турската избирателна комисия не призна резултата и касира изборите. 

 

Избирателната активност е била 84%, или близо 9 млн. от 10-те млн. имащи право на глас жители на Истанбул са излезли да гласуват, допълва БНТ. Когато се погледне картата на Истанбул, почти цялата е червена, какъвто е цветът на опозицията.

 

Минути след като Върховната избирателна комисия на Турция вдигна ембаргото върху разпространяването на политически информация, Бинали Йълдъръм побърза да честити победната на Екрем Имамоглу, пожела му успех в управлението на Истанбул и заяви, че управляващите ще му помагат с каквото могат. Това е огромна, тежка, съкрушителна загуба за управляващите и за президента Реджеп Ердоган, чията партия управлява този град от 25 г.

 

Според данните на Висшата избирателна комисия Имамоглу печели в 27 от общо 39-те района на Истанбул. Опонентът му взема едва 12 района на икономическата и финансова столица на Турция.

 

За сравнение по време на изборите за 31 март Имамоглу взе ласовете в 16 района, което е драматично повишение на подкрепата за него, коментират анализатори. Спрямо вота преди три месеца Йълдъръм губи 12 района.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4212 |23.06.2019 Провеждат се избори за кмет на Истанбул, дава се преднина за Екрем Имамоглу . 6| 4132 |28.05.2019 Корнелия Нинова: Аз поемам цялата отговорност за тази загуба . 5| 3907 |28.05.2019 БСП решава какво ще прави след загубата на евровота . 5| 4438 |26.05.2019 Румен Петков обвини социолозите за загубата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads