Реклама / Ads
9| 5133 |24.01.2010 НОВИНИ

Екс-ръководството на МОСВ скрило важни писма

.
Укривани са официални писма до ЕК
Бившето ръководство на Министерството на околната среда и водите е укривало официални писма на Европейската комисия, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на пресконференцията днес.
 
Писмата са касаели работата по Оперативна програма „Околна среда”. Някои от писмата са от 23 февруари 2009 г. и изобщо не са били заведени в деловодството на ведомството.

Според премиера Бойко Борисов единственото думата „саботаж” може да определи това поведение на предишното правителство. „Те са знаели какво правят и какво ще причинят на следващото правителство и с умисъл са го правили”, каза той.

С 15-20% ще загубим по проектите по ОП „Околна среда” заради санкции, които са наложени,тъй като не е реагирало на кореспонденцията от Брюксел, каза премиерът.

Едната кореспонденция е крита в Министерството на финансите, а другата кореспонденция – в МОСВ. Борисов определи човекът, скрил въпросните писма за престъпник.

Поводът за днешната среща са мерките, които България предприема за компенсиране на изоставането в европроектите и възстановяване на доверието към страната, след като се оказа, че предишното правителство е укрило четири предупредителни писма на Европейската комисия – две от тях по ОП „Околна среда” и две в Министерството на финансите, които засягат преките договаряния по ИСПА.

След като новото правителство през есента и лично финансовият министър е разбрал за укритите писма, получени от ЕК, той е възложил цялостен одит на всички проекти с европейско финансиране. Резултатите от него трябва да бъдат изпратени до 31 януари на Европейската комисия.

И министър Нона Караджова потвърди за укритите писма от февруари, март и юни 2009 година, в които се споменава, че има съмнения към България за недобри и неефективни проекти, че няма правила за одобрение и система за управление на проектите.

В същото време Нона Караджова заяви, че ако бъде отворен сайтът на МОСВ за този период може да се прочете, че ОП „Околна среда” се развива много добре. Най-възмутително за финансовия министър е, че след като Европейската комисия изпраща тези писма на тях не само, че не се отговаря, но не се и завеждат по надлежния ред.

Юлияна Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз, каза, че България е с най-ниската увояемост на европейските пари по ИСПА сред другите европейски страни с около 36%. По оперативните програми сме усвоили някъде около 2,54%, като средният процент за всички останали 27 страни-членки на ЕС, е 4,16%, каза тя. Заедно с това в България на бенефициентите са изплатени 180 млн. евро, с което се нареждаме на 14 – 15 място сред другите страни.

Проблемните проекти по ОП „Околна среда” са 158, които са свързани с техническа помощ за водния сектор и 29 инвестиционни проекта на обща стойност около 400 млн. евро (от общо 450 млн. евро договорени досега). Пътят от тук нататък е да се направи финансова корекция от одитния орган, един вид да се самонакажем и при втория вариант – да се коригират и предоговорят проектите с общините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5233 |24.01.2010 Борбата с организираната престъпност- въпрос на живот и смърт . 8| 5088 |24.01.2010 Сините подкрепят промените в кабинета “Борисов” . 17| 17684 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7663 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads