Реклама / Ads
2| 4112 |28.05.2018 НОВИНИ

Експерт: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи

.
Източник: БГНЕС
От 2012 г. всяка година средно по около 700 души загубват живота си вследствие на пътни инциденти, а други около 9 хил. са ранени. С тази мрачна статистика Христо Михайловски от ”Ротари клуб” започна представянето на образователната кампания за пътна безопасност „Дай път на живота!“=
 

Инициативата за кампанията е на ротарианските клубове в страната по повод 85-годишнината от създаването на ротарианската организация у нас.

 

С 98 убити на пътя на 1 млн. население България, заедно с Румъния, е на едно от първите места по този негативен показател в Европа, продължава експертът по пътна безопасност и подчертава, че от катастрофите по пътищата България губи близо 2 млрд. лв. или около 2% от брутния си вътрешен продукт. За сравнение според него в Швеция загиналите вследствие на пътни злополуки са 25 на 1 млн. души.

 

Според Михайловски подобряването на инфраструктурата по пътищата може да допринесе за намаляване на половина на инцидентите и жертвите на пътя. Образованието може да допринесе за намаляването им с 35%, а санкциите – с 10%, отбелязва анализаторът пред БНР: „Ние се спряхме на образованието. Анализът ни показа, че голяма част от тези произшествия стават в резултат на нетолерантно, агресивно поведение, недобра преценка на възможностите.“

 

Ето защо кампанията има за цел да възпита децата от 9 до 12 години и младите хора от училищата и университетите на социална непримиримост към подобни прояви, както и да насърчи толерантното и неагресивното поведение на пътя, подчертава Михайловски.

 

Според него кампанията е национална и разработените от Института по психология към МВР програми се валидират от Министерството на образованието, като целта е те да станат част от учебното съдържание в училищата.

 

Катя Стратиева, двукратна европейска ралишампионка, изрази пред слушателите подкрепата си за кампанията и подчерта, че децата трябва да знаят, че шофирането не е игра, а голяма отговорност със своите правила, които трябва да бъдат научени и спазвани.

 

„За съжаление в България няма много места, на които да може един подрастващ шофьор да отиде да тренира и да усети какво е скоростта, да усети правилното поведение на пътя.“

 

Според Стратиева е необходимо при обучението на водачи да се наблегне много повече на кормуването в различни метеорологични условия и в разнообразна пътна обстановка.

 

В заключение Христо Михайловски обяви намерението на организацията да използва автомобил, оборудван с камера, с която да се заснемат различни случки, нарушения и инциденти по пътя и видеоматериалите да се качват на специално създадената за целите на кампанията за пътна безопасност страница в Интернет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4928 |27.05.2018 Петър Курумбашев: Надявам се, че ще има все повече финансирани научноизследователски центрове в България . 12| 7440 |27.05.2018 Първан Симеонов: България се води към Русия . 28| 11988 |25.05.2018 Петко Георгиев: Руската пропаганда е най-голяма в България . 7| 4829 |25.05.2018 Експерти: България да влезе максимално бързо в чакалнята на еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads