Реклама / Ads
16| 6244 |01.09.2012 НОВИНИ

US eксперт: България не е избрана случайно за терористичния акт

.
Бургаското летище Сарафово минути след експлозията
Не мисля, че България е избрана случайно за атентата в Бургас. Това заяви пред БНР експертът по Иран д-р Емануеле Отоленги, старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон. Защо не го направиха например в Румъния, Италия или Франция?
 

Добра причина за иранците да изберат България за провеждането на подобна операция според Отоленги е фактът, че сме европейска държава, членка на НАТО, приятелски настроена към Израел.

Вашето правителство трябва да се запита дали политиката му е правилна и отговаря ли на българските интереси, беше категоричен той. Отговорът на терористичния шантаж не е да се огъваш на натиска, променяйки политиката си, а да бъдеш нащрек и да предприемеш мерки, които ще попречат на терористите да успеят следващия път. Аз поздравявам вашето правителство за твърдата му подкрепа за европейските политики, които спират Иран и разпространението на ядрено оръжие в Близкия изток. Поздравявам го и за подкрепата на сирийската опозиция, която се опитва да освободи народа си от задушаващата хватка на този брутален диктаторски режим. Затова се надявам, че българското правителство няма да се поддаде на това изнудване и ще продължи по своя път.

Експертът подчерта, че при атентата в България има елементи, които са сходни с други нападения, носещи отпечатъка на Хизбула и Иран. Мисля, че е много вероятно наистина те да стоят зад атаката. Това беше "мека цел" – израелски туристи, дошли на почивка в друга държава. Но беше и послание към Европа, защото атентатът бе извършен на европейска територия.

Интересното е, че атаката в Бургас, при която бе убит също и български граждани, съвпадна с годишнината от друг голям терористичен акт, планиран от Иран чрез Хизбула. Това е атаката на еврейския културен център в Буенос Айрес, Аржентина, поясни експертът. Почеркът на тези операции е сходен. Иран делегира оперативните задачи на пълномощници или членове на бригадите Ал Кудс или пък често тези операции са съвместно организирани. Те никога не поемат отговорност. Не го направиха и през и 1994 г. в Буенос Айрес, подчерта  Отоленги.

Иран е държава, която няма да си признае участието в терористични атентати. Това важи още повече, когато те са извършени на територията на страна-членка на ЕС. Напоследък отново се обсъжда дали Хизбула да бъде включена в списъка с терористични организации на Евросъюза и последното нещо, което иска тази групировка, е да поема отговорност. Иран вече е достатъчно изолиран заради санкциите, но има средствата и идеологическите мотиви да извършва такива нападения.

Запитан как ще бъдат засегнати интересите на Иран и Хизбула, ако режимът на Башар ал Асад в Сирия бъде свален, експертът отговори: Без съмнение те ще загубят значително влияние. Хизбула – вътрешнополитическо, а Иран – регионално. Ливан за иранците означава директна граница с Израел, която им позволява да продължат тяхната идеологическа война срещу еврейската държава. Загубата на сирийския режим за Иран означава загуба на единствения съюзник в региона. Техеран от години я използва за пренос за оръжие към Хизбула в Ливан. Ако загуби сирийския си съюзник, вероятно ще видим една много отслабена Хизбула. Ето защо те ще направят всичко по силите им да помогнат на Башар Асад да остане там, където е в момента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 6880 |31.08.2012 Барозу: България е готова за Шенген . 43| 6968 |31.08.2012 Барозу: Метрото свързва България с Европа . 59| 6131 |29.08.2012 Борисов: Правим огромна крачка за енергийната диверсификация на България . 81| 6771 |29.08.2012 Делян Добрев: В момента България кове своята икономическа независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads