Реклама / Ads
5| 5226 |03.10.2017 НОВИНИ

Експерт:Българската армия деградира, губи своя най-ценен капитал-хората

.
В системата за отбрана има един основен проблем - бавната, но сигурна деградация на отбранителните способности. Това е процес, който се развива от години и трябва да бъде преодолян. Така коментира темата за модернизация на българската армия експертът по отбрана и международна сигурност Михаил Найденов.
 
„Имам предвид не само амортизацията на оборудването. В момента българските въоръжени сили губят своя най-ценен капитал – хората в отбраната“, каза той м студиото на телевизия "Блумбърг".

По думите му само за две години от края на 2014 до края на 2016 свободните места са се удвоили - от 10% до 20%.  „Причината за това е ниското заплащане на труда на хората в отбраната. Заплащанията не са актуализирани от години“.

Става въпрос и за условията на труд, и за техниката, и за перспективите за професионално развитие, смята Найденов.

„Заплаха сме си самите ние с нашето пренебрежително отношение към въоръжените сили от години наред – недофинансиране и нереализиране на модернизационните проекти. Трите вида въоръжени сили имат критична нужда от нови способности“, допълни експертът.

Той посочи, че ако една програма за развитие на въоръжените сили не е осигурена с финансови ресурси, това е „чисто академично упражнение“, неизпълнението на което води до все повече проблеми и в един момент се стига до деградация на способностите.

„А ние трябваше отдавна да започнем да подменяме старата съветска техника, която продължава да изяжда ресурси, като дава много ниска възвръщаемост. Колкото повече отлагаме, толкова повече тя ще се превръща в пасив, който ще ни тежи“. Експертът подчерта, че целият сектор „Сигурност“, част от който е и отбраната, трябва да бъде реформиран.

„Това ще стане чрез стратегически преглед на целия сектор за сигурност. Не може един компонент от този сектор – отбраната – да действа перфектно, ако цялата система за национална сигурност не бъде прегледана и реформирана“.

Той обясни, че в идеалния случай трябва да се преразгледат функции и структури, да няма дублирания и да се търси все повече координация и взаимодействие между институциите. Според експерта активното гражданско общество може да излъчи тази промяна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4655 |30.09.2017 Каракачанов: Увеличения на заплатите в армията от 1 януари 2018 г. . 1| 4036 |26.09.2017 Макрон поиска обща европейска армия, общ бюджет за отбрана и доктрина за действие . 2| 4707 |26.09.2017 Фрогоко: Бистрят ”Армията - 2040 г.”! Ще я има ли България тогава? . 1| 4284 |25.09.2017 Ердоган изпрати армията на границата с Ирак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads