Реклама / Ads

6| 4331 |24.09.2020 НОВИНИ

Експерт: Българската банка за развитие е изгубила своя имидж

.
ББР-сграда Източник: БГНЕС
Във вътрешен план Българската банка за развитие е изгубила своя имидж на банка, която помага на малкия и среден бизнес, а с действията си предизвиква лош имидж на България по света. Това каза по БНР Христо Михайловски, който ръководи Българската агенция за кредитен рейтинг.

„Българската банка за развитие много отдавна във вътрешен план не изпълнява тези функции, с които бе създадена 1998 година - с цел да помогне на малкия и среден бизнес. Ние в момента виждаме, че и държавата я използва да лъска, да може да направи привлекателна системата.

 

Тя е използвана не по предназначение.“ В коментара си по международното разследване за пране на пари през водещи световни банки, в което са замесени и имена на български банки, Христо Михайловски посочи, че трябва да се помисли какво влияние могат да окажат тези разкрития върху банковата система, отделните банки и в глобален план. Парите идват от страни с доста развити банкови системи и сериозен контрол, подчерта експертът.


„Тези депозити, които са били преведени, които влизат и излизат от тези банки, те не могат да предизвикат никакъв риск, функционален, ликвиден риск. Единственото, което могат да предизвикат, това е репутационен риск“, изтъкна Христо Михайловски и отбеляза, че този репутационен риск ще бъде външнополитически и външноикономически.

 

От гледна точка на банковата система няма никаква опасност, тя е абсолютно стабилна, категоричен е Михайловски, който уточни, че ББР и Инвест банк са малки банки, които не са в списъка на значимите банки за директен надзор от страна на Европейската централна банка.

 

„По отношение на прането на пари – това е глобален проблем и тук основно трябва да се намеси ДАНС и "Банков надзор". А по отношение на управлението на ББР с нейната предметна дейност, тук вече трябва да се търси политическото решение на правителството.“ 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 5255 |21.09.2020 Досиетата FinCEN: Съдружникът на Путин и най-голямата британска банка . 35| 16752 |21.09.2020 ББР - част от българската следа в международния скандал за пране на пари . 5| 5054 |21.09.2020 Експерт: Тезата, че прокуратурата трябва да е като съда, е грешна . 61| 21379 |18.09.2020 Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ