Реклама / Ads
1| 4002 |14.04.2017 НОВИНИ

Експерт: Ердоган ще управлява еднолично и това ни засяга

.
Реджеп Ердоган
Би бил „уникален световен принос”, ако при този вложен ресурс турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успее да наложи волята си, коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по БТВ.
 

 Тази неделя в Турция се провежда референдум за конституционни промени, които биха превърнали страната в президентска република. „Вътре в страната кампанията се води брутално, а навън се обвинява целият свят, че е виновен на Турция”, коментира още Димов.

 

„Този референдум поставя много дълбока разграничителна линия в турското общество – едните са поддържниците на Ердоган, другите – противниците му, сред които са западно- и светски ориентираните среди и кюрдите. Всички те вече са обявявани за врагове и мястото им в Турция не е сигурно. Те няма да тръгнат на Изток, ще тръгнат на Запад и ще минат през България или Гърция… В Турция има много български изселници, които не подкрепят Ердоган... Всички тези хора няма да имат място в Турция”, смята Димов. 

 

„В Турция никой не може да каже мнението си. Липсва информиран дебат в цялата кампания и всичко е на основата на емоциите и незнанието”, добави той. По думите му някои от предлаганите поправки в конституцията са много характерни. Една от тях, например, е намаляването на минималната възраст на депутатите от 25 на 18 години – така че да може да влезе вторият и третият ешелон на управляващата сега партия – като цяло младежи, израснали при управлението на Ердоган.

 

„Ердоган реално ще управлява еднолично. Първият вицепремиер ще бъде премиер. Народните представители няма да се занимават с правителство и опозиция, а ще творят само закони. Изборите в бъдеще ще се провеждат едновременно. При тази ситуация може ли да се стигне до победа на президентските избори, а парламентарните – да се загубят? По-скоро е планирано Ердоган и партията му да печелят постоянно”, коментира Димов.

 

Този референдум засяга България като част от ЕС – след него ще има сериозно преразглеждане на отношения на Анкара и Брюксел. „Няма да има членство в ЕС – и Брюксел, и Анкара го знаят, но ще има и политическо проникване на Анкара в Европа – чрез турските диаспори, който си създават партии – у нас са три, във Франция са три, има в Холандия (те вкараха и депутати в парламента), в Испания… С тези партии не се акцентира върху еднаквостта, а върху различността – те не желаят турските диаспори да се интегрират, а да се обособят като различни”, посочи още Димов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11116 |13.04.2017 ФРОГОКО: Напук на Ердоган Тръмп и Путин дават на кюрдите част от Сирия . 2| 5519 |12.04.2017 Йотингер: Ердоган, Путин и Тръмп са шумни, авторитарни хулигани . 1| 3959 |12.04.2017 Фотофиниш при референдума на Ердоган . 1| 3738 |10.04.2017 Андай: Успехът на Ердоган на референдума - почти сигурен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads