Реклама / Ads
0| 4192 |15.08.2018 НОВИНИ

Експерт: Изборът на новите конституционни съдии ще бъде знаков

.
Източник: БГНЕС
”Процедурите по избор на съдии в Конституционния съд са протичали със скандали и с политически договорки. За нас като общество е важно дали ще имаме избор, основан на борба за политически услуги и манталитет за вярност на кандидатите, или обективен избор, основан на професионалните качества, постижения и морал на юристите”.
 

Това отбеляза Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

 

Институциите, които трябва да попълнят новите четири места, имат срок до 13 ноември, когато трябва да са назначили новите съдии в конституционния съд. Според Славев, тези институции са длъжни да дадат индикации пред обществото какво смятат да правят с този избор и да не се бавят, защото всяко забавяне е елемент от опорочаване на процедурата.

 

"Генералният проблем на тези процедури е, че те се базират на т.нар. "негативна селекция", а тя е резултат на непрозрачния процес, в който дадено име стига до депутатите или до президента. Второ, тя е резултат и на това, че винаги се чака последният възможен момент и дори се нарушават срокове, за да се направи дадена номинация", посочи Теодор Славев пред БНР.

 

Той не изключи до края на срока да се появят нови, изненадващи имена, а вече фигуриращите в публичното пространство – на Цецка Цачева, Лозан Панов и Сотир Цацаров, да се пускат за тестване на общественото мнение:

"И да се концентрираме – и медиите, и гражданското общество върху тях, докато други седят в полусенките и чакат удобен момент".

 

"Със сигурност има засилен интерес към позицията конституционен съдия. Тя е отговорна, но сладка. На нея се гледа като на безветрена. Конституционните съдии имат изключително дълъг мандат от девет години – най-дългият в държавата, много ниска натовареност, въпреки разширения обсег на субектите, които могат да го сезират, изключително високо възнаграждение, пенсионират се с 20 заплати, след като приключи мандатът, независимо дали са навършили възрастта, или не", коментира Славев.

 

Според него институциите са длъжници на обществото за обществени дискусии с експерти, представители на академичните среди и с конституционните съдии по редица теми, като една от тях би могла да бъде тази за ревизията на решения на Конституционния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4239 |15.08.2018 МВР обявява обществена поръчка за новите лични карти . 1| 3936 |09.08.2018 Русия: Новите санкции на САЩ са незаконни . 6| 5103 |03.08.2018 Експерт: Въпрос на оцеляване е животът на голяма част от българите . 1| 4640 |02.08.2018 Експерт: Следващите години ще бъдат със студени зими и хладни лета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads