Реклама / Ads
5| 5561 |26.11.2010 НОВИНИ

Експерт: Медиите са все по-малко свободни

.
Днес определено има тендеции за ограничаване свободата на медиите. Това каза Огнян Златев, управител на "Център за развитие на медиите" и член на УС на БНТ по време на конференци на тема "Нови медии, нови наркотици, нови зависимости".
 
 
Неслучайно с всичките условности, с които трябва да приемаме такива класации за свободата на медиите в отделните страни и къде ние се намираме по отношение на свободата на изразяване, те са доста индикативни, каза експертът в по повод на коментари на организации като "Фрийдъм хаус" и "Репортери без граница", че в Европа е застрашена свободата на медиите.

“Това преди всичко е свързано от една страна, че живеем в криза, т.е. постъпленията от реклама намаляват и медиите стават зависими от сигурен източник на реклами, в каквито се превръщат правителствата и държавите или управляващите в доста страни. От друга страна, тази тенденция не е само в България, тя е повсеместна и виждаме как на Балканите, а и страните от Европа, с много малки изключения, са понижили своето място, ако вземем например, последната класация на "Репортери без граница”, казва Златев.

Това обаче не трябва да ни успокоява, а да ни накара да се замислим защо това действително е така и медиите да търсят нови иновативни начини за своето съществуване, алтернативните начини за съществуване, които ще ги направят независими от източници като правителство, политически сили или пък от икономически групи, които преследват своите интереси през медиите, счита Огнян Златев.

По думите на Златев, медийният форум има за цел да докаже колко важни са медиите, като се акцентира върху влиянието на новите медии и изнасянето на цялата тази информационна среда от традиционното в новото - към интернет, във виртуалното пространство.

Според него България вече се намира във фазата WEB 2.0, което е втората фаза на развитието на интернет, което прави темата на конференцията особено актуална, тъй като дава възможност да се проследят новите възможности, които дава интернет пространството. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4541 |18.11.2010 Ханес Свобода: В България медиите не са свободни . 9| 5524 |31.10.2010 Все по-малко полицаи искат главата на Цветанов . 2| 5407 |18.10.2010 Българите висшисти все по-малко в сравнение със страните от ЕС . 0| 6874 |15.09.2010 Първият звънец бие за по-малко ученици тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads