Реклама / Ads
2| 5112 |04.10.2014 НОВИНИ

Експерт: В „Миджур“ е имало десетки тона взривно вещество

.
Станчо Петков
За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които нито боравят директно с мини и снаряди, нито имат дневни норми. Поради тази причина, утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване. Това обясни пред БТВ бившият директор на завод ТЕРЕМ доц. д-р Станчо Петков.
 

Той разказа, че е бил сред първите хора, влезли в останките на предприятието-убиец в Горни Лом, където загинаха 15 души. Според него щетите показват, че на площадката на „Миджур" е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг. По думите му „действително там е една много голяма рана, не само там, а в цялата държава. Това показва състоянието на т.нар военна промишленост у нас. Тя вегетира, защото държавата избяга от своите функции". Петков посочи, че служба КОС на МВР е отговорна за това, че обектът на „Видекс" е продължавал да работи и след откритите при проверка нарушения. Като бивш директор на държавно дружество, доц. Петков посочи, че „в търговете винаги сме били втори". В същото време, „именно в тези фирми имало политически назначения на хора, които нямат нужната компетентност". Като пример Петков даде именно ТЕРЕМ, където изпълнителен директор станал бившият ни посланик в Либия Кръстьо Илов, както и друго предприятие, управлявано от печатар. Следователят от НСлС Андрей Цветанов посочи, че случаят в Горни Лом е резултат от „човешка грешка и то не един човек. Пейзажът е резултат на тези грешки". Той подчерта, че е „твърде рано да се индивидуализира вината", но е очевидно, че работещите са по-малко виновни от началниците им, които е трябвало да организират съхранението на боеприпаси. Цветанов подчерта, че следственият екип е професионален и рано или късно ще достигне до истината за инцидента. Кметът на Горни Лом Илиян Михайлов каза, че се е запознал едва вчера със собственика на взривилия се завод. Двамата имали разговор по телефона преди месец, когато предприятието се нуждаело от нови служители. „Фирма „Видекс", откакто съм кмет на селото от 3 години, не е правила дарения на селото", призна Михайлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5560 |04.10.2014 Военен експерт: Парламентът не одобрява център за утилизация през 2003 г. . 2| 4274 |03.10.2014 Близо 50 тона взрив е имало във злополучната фабрика . 1| 5063 |02.10.2014 Мистерия! Имало взрив още в 15 часа . 2| 4832 |02.10.2014 Експерт: Вместо технологии в България рискуваме с жива сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads