Реклама / Ads
4| 4869 |10.05.2019 НОВИНИ

Експерт: Министерството забива последния пирон в ковчега на българския туризъм

.
Любомир Попйорданов,
С такива закони за Черноморското крайбрежие и за планините – това, което прави министерството, е да забива последния пирон в ковчега на българския туризъм. Превръщаме плажуването в обществено опасно деяние.
 

Така Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм коментира пред БНР предложените промени в закона за туризма.

 

Експертът бе категоричен, че трябва да се спре строителството на Черноморието ни. Трябва да се даде шанс на българското Черноморие да започне да диша. Попйорданов прогнозира, че предстоят протести и препоръча на премиера да освободи министър Николина Ангелкова. Според него министър Ангелкова и оглавеното от нея министерство искат българските туристи да не ходят на българското Черноморие. По думите му има спад и на чуждите туристи.

 

В мотивите за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не се разбира за кого се прави, подчерта Попйорданов.

 

„Не съм сигурен дали българските депутати ходят на българското Черноморие. Г-жа Ангелкова в никакъв случай не почива на българското Черноморие. Те не познават като цяло туризма. Затова се чудя наистина този закон кого обслужва – дали обслужва туризма или обслужва определени лобита, на които трябва да се разчистят едни терени, за да могат да строят. Този закон преследва свободното къмпингуване, свободното плажуване. Как може да превърнем България в привлекателна дестинация с такива послания? Как ще задържим българския турист в България? Ти като турист не си свободен в България, а се движиш в едни рамки, които максимално ограничават твоята възможност да избираш каквото и да било, навсякъде те очакват някакви хора по потници с ланци, които ще ти приберат парите“, коментира експертът.

 

Любомир Попйорданов направи аналогия между това, което се иска да се прави по пистите в зимните курорти, и това на Черноморието ни: „Всичко да парцелираме, всичко да концесионираме, всичко да определим нормативно“.

 

Българският туризъм няма нужда от такава рамка за развитие, категоричен е той и посочи заложените високи глоби. Експертътъ определи като абсурд превръщането на плажуването в обществено опасно деяние.

 

„Става дума за строителство в защитени територии, строителство върху ландшафт, който изключително трябваше да бъде държавна собственост и който трябваше да бъде кадастрално оформен. Законът се развива в посока на административно-наказателни разпоредби. Това е изкривяване на смисъла на закона, той се отклонява от целите“,  обяснение още позицията си Попйорданов.

 

Министерството на околната среда не трябва да мълчи за „безобразията в защитените територии по морето“, каза той и добави, че не трябва да мълчи и регионалното ведомство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4266 |08.05.2019 Експерт: Срещу градушките се използват ракети от 50 години . 8| 5064 |04.05.2019 PR експерт: Как да отличим плявата от истинското? . 0| 4472 |22.04.2019 Експерт: Самолетът със загиналите в Оризари не е бил в изправност . 4| 4529 |12.04.2019 Експерт: КПКОНПИ е приключена, нови лица трябва да я оглавят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads