Реклама / Ads
2| 3759 |27.09.2018 НОВИНИ

Експерт: Нито един от моделите на здравния министър не е панацея

.
Преди да стигнем до който и да е от тези два модела трябва да се извърви дълъг път с реформи, за да може да се обсъжда реално финансовата част, защото тези модели единствено касаят финансовата част на здравеопазването. И в двата модела има предимства, но има и много недостатъци.
 

Това каза здравният експерт Аркадий Шарков, коментирайки моделите за здравна реформа.

 

Първият, при който НЗОК ще се съревновава със застрахователни дружества. Интересното в случая е, че Касата е осигурително, докато другите са застрахователни, т.е. тя ще трябва да създаде свое подопечно застрахователно дружество и на тази база да се съревновава. Другото е, че кое частно застрахователно дружество би се състезавало наравно с Касата, след като НЗОК зад гърба си има Министерството на финансите и национален бюджет, който може във всеки момент да я измъкне от фалит.

 

Според него с допълнително внасяни 12 лева от всеки пациент няма да се премахне нерегламентираното плащане. Най-голям процент доплащане се намира при лекарствата и при медицинските изделия: "По отношение на болниците този процент е между 12-15% от нашия джоб, но в голям размер. Първо трябва да се замислим за реформи в тези сфери, където доплащането е най-голямо. Най-интересното е, че за медикаментите доплащането е за най-социално значимите заболявания – 70% от доплащането за медикаменти отива за сърдечно-съдови заболявания. Понеже редките заболявания в повечето случаи са напълно реинбурсирани от страна на НЗОК. Така че проблемите в системата могат да се задълбочат с включването на допълнителните 12 лева към здравноосигурителната вноска“.

 

Шарков разясни пред БНР, че трети модел в здравеопазването би се осъществил, ако Касата осигурява базов пакет от услуги за всичките си граждани и всеки сам да решава дали да доплати за доброволна застраховка: „Другото от нещата е, че когато процентът скочи от 6 на 8%, целта на тези 2% резерв бяха за преразпределяне към здравните фондове. Ще бъде по-разумно, ако се отделят 2% от бюджета на Касата и след като минат всички реформи и се види, че наистина има нужда от повече пари в системата тогава да бъдат добавени и нагоре пари. Но по отношение на приходната част държавата трябва да изпълни своите задължения спрямо всички, които осигурява“.

Експертът подчерта, че се наблюдава желание за реформирането на различни сектори в здравеопазването. Според него е възможно в следващата една година да се пристъпи към въвеждане на нов модел в здравеопазването.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5428 |27.09.2018 Румен Гечев за Фрог: Единствени в ЕС не сме предоговорили цената на газа с „Газпром” . 9| 16145 |25.09.2018 Фрогоко: Нито една световна медия не отразява ”историческите” срещи на Борисов в САЩ . 3| 3763 |23.09.2018 Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединениe . 4| 3785 |22.09.2018 Нинова: Нека се обединим и като българи защитим своите сънародници тракийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads