Реклама / Ads
0| 3906 |12.06.2019 НОВИНИ

Експерт: В Параграф 22 сме за язовирите

.
Източник: БГНЕС
„Отговорността остава на общините, докато не бъде извършен актът по прехвърлянето. В момента се намираме в Параграф 22. Язовирите са заявени за прехвърляне още септември – октомври миналата година. Общините нямаха основание да планират средства в бюджетите си за тяхната поддръжка. Това заяви пред БНР Благой Станчев от Националното сдружение на общините.
 

Слава Богу природата беше благосклонна и през зимата, и през пролетта“, коментира той.

 

Станчев подчерта, че проблемът е важен не просто за общините, но и за сигурността на всички граждани. Той призова народните представители да работят по въпроса и проблемът да намери своевременно решение.

 

Станчев припомни, че в началото на 2018 г. е разработен законопроект за изменение на Закона за водите, който касае категоризацията на язовирите, мерките и степента на опасност:

 

„В последния момент преди да бъде внесен законопроектът, той беше взет в Министерски съвет и беше разработена тази част от него, която касае възможността за прехвърляне на общински язовири към държавата и съответно създаване на държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. Общините наистина нямат реалните условия да полагат такива грижи за язовирите“.

 

По думите му от 120 общини са били заявени 2740 язовира за прехвърляне към държавата. „Следихме отблизо процеса и се оказа, че към ноември няма никакво движение по въпроса за прехвърлянето. Тогава при контактите с Министерството на икономиката се оказа, че и от тяхна страна, и от други централни ведомства и администрации са констатирани правни дефицити, които не позволявали да се извърши процесът на прехвърляне“, отбеляза Станчев. Той добави, че е изработен нов законопроект, но след това са се появили обструкции от друго възлово министерство:

 

„От началото на февруари до сега очакваме централните ведомства да се споразумеят и да се консолидират около една позиция“. Зам.-председателят на парламента Емил Христов, който е и член на Комисията по регионална политика, коменти„Вече са направени консултации в НС. От всички парламентарни групи до този момент срещаме разбиране на въпроса. Народните представители по своите избирателни райони разговарят с хората, виждат какво е положението. Смятам, че в най-скоро време бихме могли да говорим за внасяне на законопроект. В един оптимистичен план – в следващите седмица – две бихме могли да говорим за изчистване на всичко онова, което до момента все още предизвиква въпроси, и след това можем да говорим за представянето на законопроекта пред народните представители“.

 

Христов подчерта, че проблематиката, по която се работи, изключва всякакви други движения на общинска собственост. По думите му става въпрос само и единствено за язовири:

 

„Неоснователни са притеснения, че общините ще използват тази възможност за прехвърлянето на собственост, от която искат да се отърват“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3725 |12.06.2019 Медиен експерт: Социалните медии разчитат информационните агенции да проверяват фактите . 3| 4189 |10.06.2019 Експерт: Пропусната е възможност да се работи с ДАНС по случая с 16-годишното момче . 16| 4552 |06.06.2019 Експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне 4 пъти . 1| 3557 |04.06.2019 Властта се ослушва за язовирите в Ямболско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads