Реклама / Ads
4| 10521 |13.06.2018 НОВИНИ

Експерт пред Фрог: Ако вместо Калина Крумова, назначат Кобилкина в МВР, ще е все тая

.
Кънчо Димитров
Парите от близо половин милион лева, отпуснати за обновяване на психотестовете за професионалните шофьори, са изключително големи. Нереално е. Навежда ме на мисълта, че става въпрос за далавера.
 

 Това каза пред Фрог бившият шеф на ДАИ-София и член на Института за пътна безопасност Кънчо Димитров по повод факта, че съветничката на шефа на МВР Валентин Радев получила близо 500 000 лева с ДДС, за да обнови психотестовете за професионалните шофьори.

 

Искам да попитам кое налага да се променят тестовете за професионалните шофьори? Само да ги променят, понеже били отдавна, както казва Калина Крумова, е малко странно. Не е въпросът да се усвоят някакви средства, а дали и доколко старите тестове са ефективни. За мен те са ефективни.

 

Проблемът в случая е на съвсем друго място. Навремето всички тестове се провеждаха в т. нар. областни отдели на автомобилна администрация. И служителите, които ги провеждаха, бяха от самите областни отдели. Какво стана? Решено бе частни фирми да провеждат психотестовете. Съкратихме тези служители, а те на свой ред отидоха да работят в частните лаборатории. Така тези, които получиха право да издават разрешенията, започнаха не само да се облагодетелстват чрез една или друга форма на корупция. Нещо повече-дори се стигна до рекет.

 

За една година имаш право да се явиш три пъти на психотест. Навремето много кандидати отпадаха на първия и отиваха на второ явяване. Имаше и такива, които не издържаха и отиваха чак на експертна комисия. Ако и там се провалиш, след една година започва отново цялата процедура. А сега какво стана? До второ явяване почти никой не стига. Всички се уреждат с нужния документ още на първото явяване. Който не е отишъл, той не е взел психотеста. Масово се коментира, че не малко хора изобщо не стъпват в лабораториите и срещу определена сума се снабдяват с документа.

 

Другият много голям проблем е, че липсва ефективен контрол от страна на Изпълнителна агенция” Автомобилна администрация”. Проблемът е в кадрите, които извършват тези психотестове. Кой да каже, че те не са ефективни? Докато не се премахне корупцията, нищо няма да се реши. Всичко е само демагогия.

 

Не познавам лично министъра на вътрешните работи Валентин Радев, но и да си назначи вместо Крумова сексоложката Наталия Кобилкина за съветник, няма да е по-различно от това, което е в момента. Къде е експертизата и ефективността на Калина Крумова по отношение на пътната безопасност? Нямам нищо против нея. Но с какво тя доказа, че нейните предложения са ефективни и работят? Кой доказва, че старите тестове не са ефективни, а новите са?! Който не е отишъл, той не е взел психотеста.

 

Чувал съм, че срещу пари се взима психотеста. Носят се само имената и се изкарва. След пет години пак ще кажем, че тестовете са остарели. И давайте да правим нови, за да гепим някакви пари. И понеже вечно ще има отнякъде пари да падат, затова дайте така да ги усвоим. Корупцията е основният бич. В тази система съм отдавна и мога да го кажа с ръка на сърцето.

 

На въпрос защо Крумова атакува Института за пътна безопасност, след като я критикуваха, Кънчо Димитров обясни: На някой като му кажеш истината и той вика: Олеле, този дестабилизира държавата. На Борисов като му кажат, че хората стачкуват, веднага излиза с номера, че това било демокрация.Истината е, че некадърното управление изкарва хората на пътя. Хората, ако са доволни ще излязат ли?! Не, няма.

Винаги когато става дума за пътна безопасност се казват само един сухи цифри. Да сте видели задълбочен анализ на причините, довели до тежките катастрофи? Аз поне не се сещам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4775 |13.06.2018 Тръмп: Срещата с Ким предотврати ядрена катастрофа . 2| 4811 |12.06.2018 ЕК предлага тройно увеличение на парите за миграция и охрана на границите . 1| 4544 |12.06.2018 Лидерът на ПЕС представи позицията на българските превозвачи и на БСП по транспортния пакет на председателя на Групата на социалистите в ЕП . 2| 5665 |12.06.2018 Само във Фрог: МВР-шефове търсят кой да опере пешкира след гафа с Пелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads