Реклама / Ads
4| 5381 |06.03.2014 НОВИНИ

Експерт: Раковите заболявания и у нас, и по света се увеличават

.
Българинът ходи на лекар когато вече е болен Никъде не е така по света.Ттова каза по bTV Евгения Ангърска, председател на асоциацията на пациентите с онкологични заболяване.Според нея стресът е основна причина за увеличаване на раковите заболявания.
 

Стресът има много измерения Всички токсини не могат да бъдат изхвърляни и всичките ни органи, "дават на късо" , каза още Адърска и потвърди, че тенденцията за увеличаване на болните от рак на белия дроб не е от вчера. Според нея е добре болестта да се хване в ранен стадий.

Тя не отрече, че има проблем с лекарствата за онкоболните. По думите и проблемът е в това, че осигуряването на достатъчен ресурс за онкологиятаq като част от медицинатаq е предизвикатебство за всяка правителство, не само за българските.

Според нея медиите също драматизират нещата.Напржението, което генерират тези публикации, донякъде са основателни. Темата няма как да слезе от първа страница на медииите. Но трябва да има повече толерантност в поднасяне на информацията, категорична бе тя.

От една страна касата разполага с определен ресурс и тя го разтяга за да стигне до всички. От друга страна търговците гонят своето. Не трябва засегнатият интерес на някой да остане болните без лечение. Трябва да има фонд с обществено управление, за да бъдат хората сигурни, че ще получат средства. Би следвало този инструмент да зависи от бюджета от компании, които печелят добрe, отговорни фирми и др., смята Адърска.

Един от нашите онколози каза, че вече имат всичко за да работят като творци. Тоест лекарят  има правото да избере необходимото лечение на пациент. В онкологията вече се говори за персонализирано лечение. Но се изисква и ефективно наблюдение. Да се знаят разходите ежеседмично. Понякога административните процедури са бавни, призна експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5330 |13.02.2014 Пиар експерт: Цяла година сме в предизборна кампания . 8| 5652 |03.01.2014 Експерт: Предпоставка за терористичен акт у нас са сирийците . 7| 5934 |30.12.2013 Експерт: Дамите в политиката се изразяват като сърдити съпруги . 12| 6990 |22.12.2013 Експерт: Влизането в Еврозоната e все по-наложително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads