Реклама / Ads
0| 3698 |06.03.2019 НОВИНИ

Експерт: Решения в ЦИК, РИК и ОИК с обикновено мнозинство са недопустими

.
Източник: БГНЕС
„Жалко е, когато законотворците започват да се вслушват в гласа на обществото постфактум, едва след като предложат и приемат промени или нови закони“, коментира пред БНР Катя Колева - председател на Управителния съвет на Института за социална интеграция. По думите ѝ обсъжданията трябва да се случват предварително и след дебат да се вземат решенията.
 

Колева е категорична, че поправки в изборното законодателство не бива да се правят в последната една година, а не в последните 2-3 месеца преди избори.

 

„Днес в зала ще отхвърлят ветото на президента. Президентът ще има някакъв срок да обнародва в Държавен вестник. Първата възможност за това би била на 12 март. Тук не може да се каже, че се приема онази част от ветото, която е за преференциите. Ветото е съвкупно нещо. След 12 март, като бъде обнародвано в Държавен вестник, ще има възможност със Закон за изменение и допълнение да се внесат промени, които действително да имат някакъв шанс да бъдат приети и да дадат възможност българският избирател на 26 май да гласува с преференциален праг, какъвто беше досега. Тази изнервеност, тази припряност, тази прибързаност - всичко това нагнетява и без това динамичната обстановка и недоверието на избирателите в прозрачността и почтеността на изборния процес“, коментира Катя Колева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

 

Според Института за социална интеграция преференциите са едно от достиженията в демократичността на изборния процес в България. „Избирателят започна да се научава как съзнателно може да пренареди една листа“, посочи Колева. Според нея това е дисциплинираща мярка и за партиите:

 

„Ще вкарваш в листите наистина качествените представители на партията и няма да се притесняваш, че някой може да ги пренареди“.

 

От Института за социална интеграция не заявяват подкрепа за никой от членовете на ЦИК публично, каза Катя Колева и обясни решението:

 

„За да бъдем спокойни, когато работим с нашите граждански наблюдатели. Да не бъдем укорявани и да не бъдем слагани в една или друга плоскост на ангажираност към който и да е. нашите очаквания са ЦИК да работи по начин, по който решенията да бъдат в полза на демократичността на изборния процес“.

 

Според Колева е много важен въпросът за това как се взимат решенията в ЦИК, РИК и ОИК: „Решения с обикновено мнозинство в толкова политизирани органи - това е недопустимо. Непрекъснато могат да се взимат решения, които да са нагласени“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4979 |02.03.2019 Руски експерт: Проблем със „Северен поток 2“ ще подобри шансовете на „Турски поток“ . 4| 4252 |21.02.2019 Експерт: България е с най-ниска безопасност на жп превоза в ЕС . 0| 4089 |12.02.2019 Експерт: Хлорперифосът в руколата не може да доведе до отравяне . 1| 4270 |08.02.2019 Д-р Стойчо Кацаров: На общинските болници им трябва защита от лоши политически решения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads