Реклама / Ads
7| 9842 |07.08.2020 НОВИНИ

Експерт след щурма на полицията: Правитеството и Борисов са между Сцила и Харибда*

.
Източник: БГНЕС
Правителството на Борисов е изправено пред класическата дилема за реакция на властта при улични протести - да отстъпи крачка назад, за да намали градуса на напрежението или да действа твърдо, за да покаже сила и жизненост. Историята на подобни противостояния в различни държави в последните 20-30 години показва, че това е плаване между .
 

Частичните отстъпки много рядко усмиряват протестите, обратното - те обикновено се тълкуват като знак за слабост, за приближаващ крах на правителството и насърчение, че трябва да се натисне още по-силно. Разгонването на демонстрантите със сила също е рисковано решение - то може да налее масло в огъня и дава решителност на хора, които до сега са изразявали пасивно протестните си настроения, да излязат на улицата. Разновидност на твърдото действие е организирането на контрапротест, но това е най-лошото решение, защото тогава се вижда, че хората, дошли да крепят властта, са платени и/или сплашени и нямат политическа позиция. ГЕРБ опита един такъв контрапротест преди месец, но веднага разбра, че това е грешка.


Премахването на палатките от центъра на София през тази нощ е плод на преценка, че протестиращите са твърде малобройни и могат да бъдат отстранени от кръстовищата без особени ексцесии. А също и знак, че правителството сменя курса - след като пожертва четирима министри и направи някои символични жестове за дистанциране от Доган и Пеевски, сега идва ред на по-твърдите действия, слагащи край на отстъплението. Това може да се тълкува и като опит за консолидация на собствения електорат преди наближаващите избори - ако правят твърде много отстъпки ГЕРБ, ВМРО и НФСБ могат да разочароват част от сегашните си привърженици и да загубят техните гласове.


Развръзката ще дойде в следващите няколко седмици и ще зависи от това доколко силна ще бъде енергията на протеста. А също и от това дали този, който пуска записите и снимките с участието на Борисов, има още козове в архива си.

 

Пламен Димитров

* Две чудовища от митологията

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5562 |06.08.2020 Проф. Владимир Чуков: След взивовете в Бейрут се задава хуманитарна криза . 5| 4241 |05.08.2020 280 души са били излекувани от COVID-19 за последните 24 часа . 15| 8557 |05.08.2020 Николай Милчев: Случилото се с битите и преследвани журналисти и протестиращи - рентгенова снимка на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads