Реклама / Ads
2| 4915 |23.06.2019 НОВИНИ

Експерт: Случващото се у нас показва отстъпление от върховенството на правото в страната

.
Това, което става в момента в страната, с тези предложения на министъра на правосъдието за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), скандалите, които разтърсиха политическата конюнктура по отношение на сделките с недвижими имоти, всъщност показват още по-сериозно отстъпление от върховенството на правото в страната. Това може да накара хората в Европейската комисия и останалите държави, които ни наблюдават да се замислят
 

Това каза по БНР Биляна Гяурова - Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи. "Основното притеснение е, че се прави опит на една и съща позиция да бъдат поставени съд и прокуратура. Това е грешна и опасна юридическа постановка, да се поставят на едно стъпало съд и прокуратура.

 

Това застрашава независимостта на съда като. И това показва, че на практика могат да бъдат създавани и механизми за натиск и за влияние върху всеки един съд, щом това се предлага да бъде направено по отношение на председателите на двата върховни съда в страната“, допълни тя.

 

„Не излизаме за първи път с такава позиция. Още през април месец имахме едно открито писмо, с което призовахме правосъдният министър да свика извънредно заседание на Съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа, на което да бъдат обсъдени именно неговите идеи за създаване на такъв механизъм. Защото това беше едно от първите неща, които той каза, че ще осъществи… “ Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България може да остане под друга форма, прогнозира Биляна Гяурова - Вегертседер.

 

Очаква се Европейската комисия да излезе с устния си доклад за мониторинга върху правосъдната ни система през юли. Писменият доклад трябва да излезе до края на октомври, когато изтича мандатът на настоящата Европейска комисия. Ако дотогава механизмът не отпадне, правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че ще подаде оставка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4863 |20.06.2019 PR експерт: Партиите издигнаха стена - политическата им власт става икономическа . 18| 8933 |19.06.2019 Как Ахмед Доган се оказа повелителят на студения резерв, показва видео на АКФ . 2| 4301 |18.06.2019 Експерт: Част от мълниезащитните системи на блоковете са разрушени . 2| 4308 |13.06.2019 51% от хората не разбират информацията от новините и случващото се около тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads