Реклама / Ads
3| 5141 |27.11.2014 НОВИНИ

Експерт: Трудно е да се направи оптимистична икономическа прогноза за следващата година

.
Юлиан Войнов
Трудно е да се каже, че се откриват някакви реформи, заложени в този бюджет. Това, което се вижда, е, че общо взето има малко увеличение на приходите и намаление а разходите, каза икономистът Юлиан Войнов по БНР.
 

 Основният въпрос е обаче дали заложените приходи отговарят на икономическото очакване за следващата година за някакъв икономически подем, или са по-скоро следствие на определени мерки, които е взело Министерството на финансите за увеличаване на данъчните приходи.

 

Увеличението на приходите идва основно от разширяване на данъчната база в държавата, въпреки че правителството твърди, че няма увеличение на данъците. Всъщност това не е така, защото основните права, които правителството разчита, че ще получи в повече за следващата година, са основно корпоративният данък, който се увеличава номинално с 2,6%, и данъците върху доходите на физическите лица, които са увеличени с 3,1%. При икономически растеж от 0,8% е ясно, че увеличението на тези данъци е над стойността на това, което може да допринесе за икономическото развитие, и те всъщност се дължат именно на това разширение на данъчната основа. За следващата година максималният осигурителен доход, който ще се облага се вдига от 2400 на 2600 лева, а същевременно се увеличават минималните осигурителни прагове. Всички увеличения говорят, че основните усилия на Министерството на финансите са насочени към разширяване на данъчната основа и събиране на повече приходи, докато реално това не съответства на икономическото развитие, което се очаква следващата година, добави той.

 

Според Войнов е трудно да се направи оптимистична икономическа прогноза за следващата година: Това, което се вижда от икономическата програма и от управленската програма на правителството, е, че няма някакви заложени стъпки, политики, които да говорят за сериозна реформа в основните сектори, в които е необходимо да бъде извършена такава реформа, и най-вече за намаляването на административната тежест на бизнеса. Аз не виждам усилия в тази посока. Това, което се поставя на обсъждане, са европейските фондове. Всички усилия са насочени в тази посока, но според мен това не е основният източник, откъдето могат да дойдат тези средства.

 

Юлиан Войнов смята, че основната цел, която трябва да си постави правителството, е да се намали административната тежест върху бизнеса.

 

Икономистът смята, че в момента е необходимо финансите на държавата да бъдат насочени в правилна посока и да се спре непрекъснатото увеличаване на държавния дълг и натрупването на дефицити: Увеличаването на външния дълг е изключително тревожно и на базата на този голям дефицит, който е постигнат тази година – ние трябва да въведем финансите си в някакъв ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5319 |27.11.2014 Експерт: Реклама или некадърност, а не спящи клетки на радикален ислям . 17| 6092 |26.11.2014 Браво! Лудогорец успя да направи равен на Ливърпул . 4| 4665 |25.11.2014 Проф. Дуранкев: Бюджет се прави трудно от орел, рак и щука . 13| 5869 |23.11.2014 Експерт: А някой запита ли се защо даваме подкупи на КАТ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads