Реклама / Ads
6| 4479 |09.03.2020 НОВИНИ

PR експерт: Вярвайте на експертите. И на математиците

.
Източник: Facebook
За да се обясни нуждата от извънредни мерки, нека да извикаме науката на помощ. Ето какво казват математическите модели:
 

Жълтата част на графиката е едната възможност - развитието на ситуацията без мерки. Експоненциално. Т.е. ужасно бързо. Синята част е другата възможност - развитието на ситуацията с мерки.

 

В първия вариант всичко се случва ужасно бързо, броят на болни нараства ужасно бързо, вероятността за неблагоприятен изход нараства. А вероятността системата да колабира е много голяма. Защото е изведена от нормално състояние. И то много бързо.

 

Във втория вариант, мерките карат развитието да е по-бавно, всички системи да се нагодят по-добре, да се поемат постепенно болните, да се намали рискът от фатални усложнения, изобщо системата да издържи и да се справи със ситуацията.

 

Да, мерките са именно затова. В Италия късно го разбраха и сега, при близо 400 починали за две седмици, блокираха тотално 16 милиона човека. Ако го бяха направили две седмици по-рано, хем броят починали щеше да е по-малък, хем мерките нямаше да са толкова крайни.

 

А при пословичната дисциплина на "изконния традиционен българин" мерките тук даже закъсняха.

 

Надявам се артистите да приемат ситуацията и да разберат, че е необходимо малко предпазливост. Наши събития също се отлагат, но търсим алтернативи. Има подкасти, ютуб-канали, сторита, лайф-видеа, много други форми. Превенцията е важна в този момент.

 

Дали и как може да се затворят клубове и кръчми не знам. Половината хора зоват за това, другата половина истерясват, че това е "насилие над демокрацията". Само ще кажа, че на вирусите не им пука за нас. И вижте пак графиката.

 

Хора, това, че в момента не сте болни, не означава, че няма вероятност за проблем. И затова трябват мерки. Точно както фактът, че някой не е убиец, не означава, че трябва да се премахне Наказателния кодекс.

 

С малко дисциплина, хигиена и предпазливост може да преминем през изпитанието по-спокойно. Не е страшно, но и не е за подценяване. И да, говорим за повишаване и намаляване на вероятности, но зад числата се крият животи на хора, а това е най-важното.

 

А на тези, които казват: "Е, голяма работа, то само старите хора умират!", няма нищо да кажа.

 

Вярвайте на експертите. И на математиците.

 

Ще си позволя и една препоръка към Щаба. Бих ги посъветвал да си вземат още малко специалисти, включително комуникационни експерти. За да има повече хора, които да говорят. Сега малко личи умората и раздразнението от еднакви въпроси. Хората са притеснени и искат непрекъснато отговори. Умората е лош съветник.

И това ще мине. Спокоен ден!

 

Любомир Аламанов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6153 |06.03.2020 Експерт: Охраната на парламента не е задължение на НСО, а на Караянчева . 5| 5356 |04.03.2020 Експерт: Става въпрос не за намаление на цената на газа, а за нова формула . 19| 4477 |02.03.2020 Експерт: Няма проблем за България да приеме 10 хил. мигранти . 0| 4517 |01.03.2020 Експерт: При суха кашлица, болки и сухота в гърлото, трябва да се обърнете към личния си лекар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads