Реклама / Ads
11| 9408 |20.09.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът И. Хиновски за Фрог: Има фатален отлив на чужди инвеститори, щом ги наричаме колонизатори

.
Във всички случаи увеличаването на цената на газа ще доведе и до увеличение на кяои стоки и услуги, това са свързани процеси. След промяна на горивната база и цената на горивата, то това влияе върху себестойността и цените. Например 70% от разходите на една топлофикация са свързани с гориво.
 

Това заяви председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски по повод предстоящото поскъпване на природния газ.

 

Увеличаването на цената на газа с 14 % автоматично означава повишаване на цената на експротационните разходи. И за да се запази икономическата виталност на дружествата трябва да се повиши цената, посочва той.

 

Ще се вдигне и цената на хляба. Тук влияние оказва и скокът на цената на пшеницата. Разбира се и цената на природен газ има своята компонента. Очаква се 5-10 процента от увеличението да е от енергийни ресурси, каза още Хиновски.

Той отговори и на въпрос дали българинът няма пак да излезе на улицата: С бунтове нещата едва ли ще се решат, не се решават.Помните, че 2013 г. нищо не се случи. Българинът трябва да знае, че макроикономическите процеси на световните пазари влияят и в България и ръстът на цената на природния газ е неизбежна. Това го прогнозира Сметовната бнка, Европейската инвестиционна банка и др. Ограничен е ресулсът на природен газ, няма достатъчни количества. И даже в момента Германия разчита на газ от Русия, един и същи е доставчикът, обясни той.

 

Има неща, които са в ръцете на политиците, други лостове и механизми.Говоря за повишаване на стандарта на българина. Ще кажа нещо, което никой не го е казал: има страхотен отлив на инвестиции в страната.Не може големи политици да говорят, че в България чуждите инвеститори са колонизатори. Та те носят по-големия стандарт.Точно тези политици са виновни за фаталния отлив на инвеститори. И смея да твърдя, че стандартът на българина тепърва ще се влошава. Ще расте цената на елктроенергия, растат данъците и това ограничава силно приходите от бюджета. Утре ще се наложи да има по-големи разходи за здравеопазване и образование, а няма откъде. С една дмуа бедността на българина е критично важна, заяви Хиновски.

 

Един мерцедес дали се купува от един ром или милионер струва една цена. Така че има константни цени. Ако се намали цената на газа, ще започне ограничение на доставките от Газпром, ще започне ограничение на заводите от хранителната и леката промишленост, торове. Ще започне подаване на по-малко количества топлина, по-студено ще ни стане в вкъщи.Всичко е свързано, обясни още експертът.

 

Българинът трябва да се замисли, а и политиците за оптимално използване на ресусите.В банките например, има милиарди спестявания на българите. Кажете ми , какво е? Няма го в нито една страна в Европа, смята Хиновски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8329 |29.06.2018 Само във Фрог: Икономическа полиция „удря” малките бензинджии заради лобистки интереси . 10| 7327 |22.05.2018 Т. Трайков за Фрог: Управляващите запазват АЕЦ „Белене” - да не се сърдят руснаците . 17| 16698 |16.05.2018 Експертът Г. Котев пред Фрог за АЕЦ ”Белене”: Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд. . 30| 11103 |14.05.2018 Иван Хиновски: Китай има интерес към АЕЦ ”Белене”, чакайте скандали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads