Реклама / Ads
0| 4400 |24.03.2016 НОВИНИ

Експерти: В букварите има картинки на негърчета като маймуни

.
В българските буквари, учебници и помагала липсват послания, свързани с общовалидните ценности, липса и гражданското образование в училищата ни. До този извод са стигнали участници в проекта "Да отгледаш ксенофоб - застъпническа кампания за толерантно образование".
 
Екипът, работил по проекта, отчете реализацията му, като подчерта, че проучванията регистрират и серия от остри проблеми, свързани с отчуждение на ученици от образованието.

Те свидетелстват още за прояви на расизъм, дискриминация, ксенофобия и неравенство между половете в българските учебници за начално образование, на остри дефицити на гражданска култура, социални умения, разбиране на другия и уважение към различните.

Като "крещящ" пример за ксенофобия от екипа посочиха картинки в букварите на негърчета, наподобяващи маймуни, мързелуващи и ядящи банани. Тези картинки не са променени от 60-70-те години на миналия век и това е недопустимо, коментираха експертите.

Инвалидите, ако изобщо присъстват, са маргинализирани, момичетата са статични и пасивни, за разлика от активните и играещи си момчета. Според специалистите това е много вредно, защото децата възприемат букварчетата като "свещена книга" и са изключително чувствителни към детайлите в тях.

Въз основа на извършените проучвания в рамките на проекта екипът е предложил на МОН за обсъждане две препоръки в сферата на началното образование.

На първо място - да се въведе процедура за задължителна предварителна оценка на проектите за буквари, читанки и учебни помагала за равно третиране, възможности и борба с расизма и дискриминацията по всякакъв признак.

Второто предложение е за въвеждане на задължителна предварителна апробация* на проектите в реална учебна среда сред различни типове ученици.

Проектът "Да отгледаш ксенофоб - застъпническа кампания за толерантно образование" се финансира в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009 - 2014.

Изготвен е и се реализира от екип на Сдружение "Политологичен център" и Фондация "Институт за креативни граждански стратегии" , с продължителност 10 месеца. За реализирането му екипът е дигитализирал 95 учебника и учебни помагала от България, Чехия, Македония, Финландия, Норвегия, а дигиталният архив съдържа общо 5503 учебни страници.

В момента МОН подготвя нови учебни планове и програми, и съответно  нови учебници, съобразно новия училищен закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6717 |10.02.2016 Картинки с мъртъвци на кутиите с цигари . 13| 4608 |09.02.2016 Експерти: Никой няма интерес от предсрочни избори . 1| 5990 |30.11.2015 Експерти: "Яневагейт" е лакмус за зависимостите в държавата . 9| 4409 |05.11.2015 Експерти: На руския "Еърбъс" е имало взривно устройство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads