Реклама / Ads
5| 6305 |30.08.2017 НОВИНИ

Експерти за Фрог: Готвят ни удар с цените на природния газ, за да платят сметката за газовия хъб

.
По отношение на спекулациите, свързани с драстичното увеличаване на цената на природния газ, някъде прочетох, че ще е с близо 60%, това изобщо не е така. Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално, под 2%.
 
Това каза след правителственото заседание енергийният министър Теменужка Петкова.Тя обстойно се спря и на въпроса за рязкото вдигане на такса "пренос" и такса "достъп". Според министъра, това се правело заради регламент на Европейската комисия.

Това твърдение обаче е доста съмнително и звучи като извинение, тъй като този регламент е в сила от 2001 година и неговото неизпълнение досега би довел до процедура, съд и налагане на санкции срещу България. А нищо такова не се е  случило. С колко точно ще скочи природния газ, все още не е ясно.

Но ако съберем поетапното му поскъпване от март тази година, вероятно процентите ще са около 40-50 на годишна база. И то при условие, че Брюксел успя да извоюва, включително и за България, въпреки нежеланието на Борисов и компания, намаляване на цената, по която плащаме на Москва синьото гориво. Вместо да усетим това, сега ще плащаме доста над средната европейска цена.

Истинската причина за готвената секира с цената на синьото гориво обаче е друга, казаха за Фрогнюз експерти от бранша.Според тях правителството търси пари, за да посрещне разходите по изграждането на инфраструктурата на евентуален газов хъб, който ще получава природен газ по втората тръба на "Турски поток".

Този варинат-тръбата да излезе на българското крайбрежие на Черно море-изглежда все по-реален. Последното потвърждение доъде от Унгария, където Владимир Путин обсъди с Орбан какви количества синьо гориво ще ползва Унгария от капацитета на тази тръба от 15.7 милиарда м3.

За да стигне природния газ до Унгария, той няма как да не мине през Българи, другите маршрути са доста по-дълги и по-скъпи. Втората причина за решението за поскъпване е свързана с необходимостта всички потребители в България да използват единствено и само руски газ. По-високите такси за пренасяне на синьото гориво ще обезсмислят внос от друг източник, включително и втечнен газ през Гърция.

Така с един удар кабинетът на Борисов удря два заека-данъкоплатците ще поемат разходите за прословутия газов хъб и Русия ще получи сигурност, че нейният природен газ. Защото количествата, които ще влизат в Европа през "Турски поток" не са малки и трябва да бъдат пласирани. Иначе газопровода няма да се изплати достатъчно бързо, а инвестициите в него са значителни, особено при сегашното финансово състояние на "Газпром".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4681 |30.08.2017 Първо във Фрог: МВР бори радикализацията със социология за 300 бона . 9| 12771 |28.08.2017 Береану за Фрог: Борисов поиска от Макрон фондове, Йоханис - инвестиции . 0| 3784 |28.08.2017 Експерти тръгват по домовете на отпаднали от училище деца, за да ги върнат . 3| 10050 |23.08.2017 Проф. Аврамов за Фрог: Прокурори тормозят онкоболни заради слугинаж към Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads