Реклама / Ads
6| 10623 |08.04.2019 НОВИНИ

Експерти: ГЕРБ не ГЕРБ, свикването на КСНС е основателно

.
Румен Миланов и Тихомир Безлов
”Взели са си апартаменти от властовото си положение и са си взели имоти на сравнително ниски цени. ГЕРБ, не ГЕРБ няма значение. Темата корупция е заложена в Стратегията на национална сигурност, там има три приоритета - борба с противодействие на корупцията, справедлив процес и гарантиране на бюджета.
 

Така че позицията на президента да свика КСНС по темата корупция, дали ще е Радев или друг, аз я примем за основателна. Това заяви по Нова тв Румен Миланов, бивш директор на НСО.

 

"Темата жилища и имоти е от началото на демокрацията, мина през "Латинка" на Луканов, мина през имотите на Бисеров, сараите на Доган, общо взето едно и също се повтарая през годините. Всъщност тази агенция би трябвало това да направи, което направиха двама журналисти или повече - реално какви са имотите и какви са реалните доходи на хората, и за това не се изисква огромен оперативен капацитет", допълни експертът от Център за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

 

По думите на Безлов най-големият проблем на КПКОНПИ е в това, че тя се излъчва от парламентарното мнозинство: ,,Имаше преди време дискусия дали да се излъчва от парламента или от президента, но и в двата случая става дума за политически фигури, така че трудно може да се намери реалният баланс кой ще оценява. За мен най-големият проблем е да се намери консенсусна личност. Това е 30-годишен проблем, откакто си говорим за корупция'', добави Безлов.

 

,,Трудно мога да определя дневния ред на Консултативния съвет по национална сигурност или пък какви ще са резултатите, но тук стоят няколко основни въпроса. Самият съвет няма как да вземе преки решения по казусите. Друг важен момент е да се прецени дали съществуващата система за борба и противодействие на корупцията е ефективна и дали хората, които стоят там, са подходящите? В такива комисии трябва да работят най-вече доказани кадри'', допълни по темата и бившият началник на БОРКОР проф. Румен Миланов.

 

,,Вижте, нямаме само КПКОНПИ. Имаме прокуратура, имаме данъчна администрация, която също може да проследи разходи и доходи. Според мен разследването оттук-нататък за имотите трябва да бъде поето от прокуратурата и главния прокурор'', каза още Миланов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4389 |07.04.2019 ”Европа ни чува” е мотото на ГЕРБ за евровота . 17| 20302 |07.04.2019 Татяна Дончева: ГЕРБ върнаха Гестапо, то ще отнема нашите имоти . 15| 4770 |07.04.2019 Цветанов представя слогана на ГЕРБ в НДК . 6| 5430 |06.04.2019 Курумбашев: Тризонетиге, асансьорите отговарят на слогана на ГЕРБ ”Видими резултати”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads