Реклама / Ads
1| 5987 |30.11.2015 НОВИНИ

Експерти: "Яневагейт" е лакмус за зависимостите в държавата

.
Съдиите Ченалова и Янева
Българският институт за правни инициативи /БИПИ/ призова Народното събрание да създаде парламентарна комисия, която да прецени дали да отзове от Висшия съдебен съвет избрани от парламента членове, замесени в скандала "Яневагейт".
 

Писмото на БИПИ е до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателите на всички парламентарни групи с копие до президента, председателя на Върховния касационен съд и министъра нса правосъдието.

В Закона за съдебната власт е предвидена процедура в съответствие с Конституцията за отзоваване на изборни членове на ВСС, която за избраните от парламента 11 души може да започне и по предложение на една пета от народните представители, тоест от 48 депутати.

Имената на двама председатели на комисии във ВСС - Ясен Тодоров на Етичната, и Димитър Узунов на Бюджетната комисия,  са споменавани в записите че са успокоявали Янева да не се притеснява , тъй като "Човекът от Брюксел казал да не я закачат".

"Скандалът, наречен от сайта "Биволъ" "Яневагейт", е изключително сериозен и изисква отговорно държавническо поведение на всички институции. Доверието в съдебната власт и без това е критично ниско, но изтеклата информация показва и още един много грозен аспект на нашата действителност –
търговията с влияние и пълната липса на граници между отделните власти. Изтеклата информация разкрива и схема, чрез която институциите на държавата на практика са овладени от конкретни лица, а самите органи на държавната власт не могат да изпълняват обективно функциите си", се казва в писмото до на БИПИ.

Описаната ситуация граничи с разпад на държавността и е нормално да предизвика високо гражданско напрежение

С оглед надделяващия обществен интерес предизвикан от скандала, отношение по който взе и Европейската комисия, както и появилите се предложения в публичното пространство за създаване на временна комисия, от БИПИ смятат че няма пречка

Народното събрание да обмисли възможността да образува временна комисия по чл. 35 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание

Комисията следва да бъде натоварена с проучване на всички факти и обстоятелства около създалата се ситуация и изнесените данни за незаконна употреба на власт и злоупотреба със служебно положение. В зависимост от резултатите от работата на тази Комисия, Народното събрание следва да прецени дали са налице основанията за реализиране на правомощията му една пета от депутатите да предложат отзоваване на членове на ВСС, които са избрани от паррламента.

Очакванията ни са, че Народното събрание ще се консолидира около рационалността на нашето предложение за образуване на временна комисия, която да проучи целият обем от проблеми около т.н. "Яневагейт" и ще изслуша всички страни, включително министър-председателя и главния прокурор.

Това би било акт на достойно поведение на политическата ни класа, завършват писмото си от БИПИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4755 |26.11.2015 Плевнелиев зачеркна идеята за комисия "Яневагейт" . 11| 5817 |25.11.2015 ЕК иска Цацаров да се оттегли заради обективна проверка на "Яневагейт" . 9| 4399 |05.11.2015 Експерти: На руския "Еърбъс" е имало взривно устройство . 0| 4899 |03.08.2015 Експерти: Двойно са се увеличили болните от вируси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads