Реклама / Ads
3| 7115 |10.07.2017 НОВИНИ

Експерти за измамата, разсекретената стенограма и кой ще осъди държавата за КТБ

.
Вера Ахундова и Кирил Петков
Съпредседателят на сдружение „Ние, гражданите“ Вера Ахундова и икономистът Кирил Петков коментираха втората разсекретена стенограма от заседанието за КТБ при президента Плевнелиев и мъглата, която остава да тегне над аферата „КТБ“ въпреки отворените документи.
 
„На мен ми е омръзнало да отговарям на слугинажа на г-н Плевнелиев. Корупция, България и КТБ са абсолютни синоними. Това е мафиотска среща на върха – заговор срещу гражданите на тази държава“, коментира Вера Ахундова пред BiT по повод втората разсекретена стенограма при президента Плевнелиев за КТБ.

Икономистът Кирил Петков каза, че е прочел много внимателно стенограмата. По думите му, ролята на Плевнелиев е била най-позитивна, а най-голямо впечатление са му направили думи на главния прокурор, които той цитира в студиото. Той сравни ситуацията с пирамидата в САЩ Мейдоф.

„От тази стенограма излизат няколко абсолютно категорично ясни факта. Първо, не е ясно, че има дупка – капиталов недостиг. Няма никакво доказателство, че тези 3,5 милиарда съществуват като загуба. Знам кои документи липсват – тези, които са решения, касаещи обезпеченията“, каза Ахундова.

„Хора от екипа на квесторите са станали за дни милионери. Всичко това е предварителна планировка – изпълнение на предварително подготвен сценарий. Няма дупка. Ясно е за качеството на активите при една неработеща банка всеки месец се влошава качеството на активите“, заяви Ахундова.

„Признато е наличието на системен риск и че това е системна банка. Този риск съществува още от гледна точка на свързаност. Невъзможно е за 10 дни или 2 седмици някой да направи анализ на десетки фирми за свързаност“, категорична е Ахундова.

По думите на Петков, не може да се мисли, че банката е била в перфектно състояние със 137 кредита. Той цитира и управителя на БНБ за тримесечната отчетност. „Звучи ми като бутафория“, заяви Кирил Петков.

Според Петков, най-притеснително е имената, които липсват – не се споменава името на Делян Петков. Икономистът смята, че единственият човек, който е поставял истинските въпроси на масата, е бил Плевнелиев.

Според Вера Ахундова, КТБ е била лакмусът за апетитите за лесно набавяне със средства и това е една от причините в България днес корупцията да е на толкова високи нива.

„Оманският фонд ще осъди България 100%“, категорични са гостите в студиото. По думите на Петков, хората не грабнаха сопите, защото на някои от хората се върнаха парите. „Докато държавата може с всичките си огромни грешки, хората си казват – ние си живеем по същия начин. Но от 2011 г. досега сме си удвоили външния заем. Това замазване с външен заем не ни дава да видим реалността“, убеден е икономистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6205 |08.07.2017 Експерти: Разместването на земните пластове в Охрид може да ни се отрази . 4| 5841 |03.07.2017 Експерти: Цената на тока ще продължи да расте . 0| 7137 |24.06.2017 Дариткова: Експертизите на инвалидите ще се правят от лекари . 0| 6258 |21.06.2017 МС прие нова Наредба за медицинската експертиза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads