Реклама / Ads
0| 3936 |12.12.2014 НОВИНИ

Експерти: Машинистът на изгорелия влак е спасил 95 пътници

.
Архив
Машинистът на влака, който се удари в камион вчера, е реагирал много професионално и адекватно, а хората са евакуирани веднага от горящия влак. Това заяви шефът на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Костадинов.
 

Заради свлачище ТИР падна вчера на релсите на прелеза при Мурсалево, докато оттам преминава влакът от Благоевград за София. При удара с камиона влакът се запали и изгоря първата секция на електрическата мотриса "Дезиро". Преди удара машинистът дръпнал спирачката и я задържал максимално дълго, за да намали скоростта на влака. В последния момент успял да изскочи и да влезе в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат, защото влакът ще се удари. След това той им помогнал да се евакуират. Припомняме, че инцидентът се размина без жертви и пострадали. С леки травми са двамата шофьори на камиона, които са полски граждани. "Много професионална реакция на машиниста, който е задържал спирачката навреме, за да избегне по-тежък удар, от който щеше да има жертви", коментираха експерти.

 

"Истински герой е машинистът Димитър Христов, който е успял да спаси не само себе си, но и 95-те пътници във влака", коментира и областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който беше на мястото на катастрофата. "Свлачището, което се е активизирало вчера от водата, от непрестанните дъждове, реално е било с обем от около 80 тона. Около 40 кубика скална маса се е свлякла на трасето", обясни пред БНР председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той каза, че на ската са правени укрепителни дейности с метални мрежи, които да предпазват от по-малки падащи камъни. Лазаров добави, че на пропадналия участък при Мурсалево трябва да се направят укрепителни мероприятия. От агенцията сигнализирали за много такива места по пътната мрежа, но това е свързано с огромни средства, а на този етап бюджетът на пътната агенция това не може да го направи. "За зла ирония на съдбата точно вчерашния ден бяхме в един от управляващите органи по програма "Околна среда", за да кандидатстваме за средства за възстановяване на свлачища по републиканските пътища. Само за възстановяване на свлачището при Мурсалево ще са необходими между 1,5 и 2 милиона лева", обясни Лазаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4167 |11.12.2014 Машинистът на влака загинал в огнения ад? . 2| 4620 |30.10.2014 Експерти: Евтиният бензин поврежда автомобилите . 3| 4842 |15.10.2014 Експерти: Малко й трябва на КТБ, за да се оздрави . 12| 4867 |09.10.2014 Експерти: Трябва да се състави кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads