Реклама / Ads
1| 5154 |13.06.2008 НОВИНИ

Експерти от образователното министерство пишат и учебници

.
В МОН избухна скандал, че писането на учебници от експерти в столичния инспекторат е конфликт на интереси. Министър Вълчев започна проверка, а държавните служители бяха заплашени с наказания.
 

Освен експертът по физика Елка Златкова, от софийския инспекторат учебници пишат Лиляна Стефанова, Галунка Калоферова и Бойка Калева, съобщи БТВ. Според образователното министерство в това има конфликт на интереси. Конфликтът се получава, защото работата на експертите е да контролират и наказват учителите, а самите учителите избират по кои учебници да се учи. Когато експертите са и автори, има опасност преподавателите да се почувстват задължени да изберат техните учебници.

Галунка Калоферова е експерт по музика и автор на учебници до 4-ти клас. "В случая няма конфликт на интереси, защото ние като държавни служители сме изпълнили своите задължения, т.е. подали сме декларация", обясни тя. Според нея и нейните колеги от инспектората е невъзможно учителите да избират учебниците и помагалата им от страх, че експертите автори ще ги санкционират. Причината е, че те са проверяващи само за София, а учебниците се избират от преподавателите от цялата страна.

"Ние имаме в Русе над 90% тираж. В Силистра 99% тираж. Аз не съм експерт в Силистра, нито в Русе. Действително при процедурата, която министерството има в момента, не може да се влияе на учителите. И действително много учители избират", каза още Калоферова. Действителен избор според самите учители обаче няма. Те не се чувстват притиснати, но за да изберат най-подходящия учебник, в повечето случаи трябва да си купят всичко излязло по този предмет. Малко от издателствата изпращали безплатни бройки, особено до малките градове.

Контрол това да не се случва може да упражни единствено Министерството на образованието и науката. Самите държавни служители пишат още от преди да станат такива и в министерството знаят това от декларациите, които те подават.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4676 |13.06.2008 Българските зрелостници: неумеещи да пишат полиглоти . 5| 5005 |25.05.2008 Депутатите ще прецизират реформите във вътрешното министерство . 4| 4811 |24.04.2008 Ведомството на Етем - това ще е наименование на министерство . 3| 5511 |14.04.2008 И в Австралия пишат за мафиотските убийства у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads