Реклама / Ads
14| 5107 |18.05.2013 НОВИНИ

Експерти от СУ писаха среден 3 на политиците по говорене

.
Агресия и уличен език - това съдържат предизборните политически послания, анализирани от преподаватели и студенти от Софийския университет. Когато пък не е агресивна, политическата реч е безкрайно клиширана и безсъдържателна, показва още изследването.
 

Общата оценка, която анализаторите дават на политическото ни говорене е среден 3. Според анкета сред студенти 88 процента от тях категорично не одобряват начина, по който политиците ни са говорили в преизборната кампания, предаде БНТ. Говоренето по същество е било заменено с общи приказки, смятат експертите, често имало директни обиди и елементи на заядливост.

Те дават за пример думите на Румен Петков към журналистка: "С вашия крупен интелект не съм в състояние да споря. Правя го само, когато реша. Вие сте младо момиче, но на вид не ви личи."

Друга тенденция била прекалената разговорност. Думите са на Бойко Борисов: "Това момче, когато е расло по улиците на Евксиноград, ние сме яли филии с мас по улиците."

"Този регистър, този тип употреби, които някои определят като експресивни, като въздействащи, са употреби характерни за друг регистър и в публичното пространство, когато говорим за престижност, не би трябвало да се употребяват по този начин", това заяви д-р Владислав Миланов ,"Център за изследване на политическата и журналистическата реч", СУ.

Често политиците опитвали и езикова образност, за да достигнат до българския избирател, която обаче не им се получавала - като например умалителните форми. "Цветанов съм го гледал в очичките" - думи на Бойко Борисов. Или "всеки човек преди да пусне бюлетинката" - на Стефан Данаилов.

Експертите обръщат внимание и на отклонението от езиковата норма. Често от речта на политиците изпадат гласни и съгласни. Употребяват се "шото, "трева", "тряа", "праим", "затва", "тва", "гусин". Често се среща и недопустимата редукция на е в и.

"Употреби като "компитентна проверка", "дипутати", "спициални разузнавателни средства", "две хиляди и дивета година", "да правими разлики", "мобилни опиратори", "дикември", даде пример д-р Владислав Миланов ,"Център за изследване на политическата и журналистическата реч", СУ.

И още - 38 на сто от политиците ни не могат коретно да произнесат думата министър-председател, когато е членувана, и казват "министър-председателъ"."Шъ говоръ тихо," казва Слави Бинев", "отнесах" - Мая Манолова,"щеха" - Бойко Борисов. Лингвистите се шегуват, че напоследък не ходят на теренни проучвания, за да наблюдават диалектите, защото в парламента могат да съберат достатъчно материал. Поставиха и ниска оценка на цялото полическо говорене.

"Меглена Кунева отговаря на журналистически въпрос и вместо да каже "не бях информирана", "нямам информация", "ще потърся екипа си за информация", чухме от нея: "не бях комуникирана", обясни д-р Надежда Сталянова, "Център за изследване на политическата и журналистическата реч", СУ.

И като заключение - експертите очакват подобряване и на речта на президента Плевнелиев, който сега говорел бавно, сякаш разказвал детска приказка, и не можел да грабне слушателя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5448 |09.05.2013 Млади социалисти изписаха цифрата на победата - 5 пред НДК . 7| 6222 |09.05.2013 БСП и ПП „Солидарност” подписаха споразумение за сътрудничество . 4| 6937 |09.05.2013 ЛИДЕР и БЛС подписаха договор за за общи принципи и действия в здравеопазването . 53| 7166 |07.05.2013 Корнелия Нинова обеща достъп на малкия и среден бизнес до обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads